Deputaţii europeni au votat miercuri o reformă amplă a politicii europene privind migraţia pentru a accelera procesul de azil şi pentru a stimula întoarcerea migranţilor ilegali în ţările de origine. De asemenea, acordul le impune statelor membre UE să împartă responsabilitatea pentru solicitanţii de azil.
„Vom găsi modalităţi prin care, chiar dacă pactul privind migraţia va intra în vigoare într-o formă neschimbată în linii generale, vom proteja Polonia împotriva mecanismului de relocare”, a declarat Donald Tusk, potrivit Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
Ce este „phubbing-ul”? Fenomenul are implicații profunde nu doar pentru relațiile personale, ci și pentru productivitatea profesională
Donald Tusk afirmă că Polonia nu va accepta mecanismul de relocare a migranţilor
Zelenski îl critică pe Olaf Scholz pentru că nu trimite rachete Taurus Ucrainei. Care ar fi adevăratul motiv din spate
Sondaj INSCOP: Cine ar câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din România? Scenariile celui de-al doilea tur
Vezi mai multe articole din categoria politic
El a adăugat că ţările UE trebuie să se concentreze pe protejarea propriilor frontiere.
Polonia a susţinut anterior că ar trebui să fie scutită de aşa-numitul mecanism de solidaritate din noul pact, deoarece a ajutat şi a primit cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în urma invaziei Rusiei în februarie 2022.
Migraţia a fost un subiect fierbinte în UE de când peste un milion de persoane, majoritatea refugiaţi sirieni, au sosit în 2015.
Peste 46.000 de persoane au intrat în UE până acum în acest an în afara punctelor de trecere a frontierei obişnuite, potrivit datelor ONU, care estimează, de asemenea, că 400 de persoane au pierit în timp ce încercau să să ajungă în UE.