Doar 7 universități din București și Cluj sunt în topul realizat de Quacquarelli Symon.
Din cele 41 de domenii de studiu, România apare doar în 18 dintre ele.
Mușetescu: Creșterea în top se face prin schimbarea modelului de operare universitar.
Doar 7 instituții de învățământ superior din București și Cluj figurează în topul QS, mai puține decât anul trecut. Din cele 41 de domenii de studiu menționate în clasamentul QS, România este reprezentată doar în 18 dintre ele. Țara noastră este absentă în domenii precum Educație, Administrație, Drept, Comunicare, Biologie, Geografie sau Chimie.
Universitatea din București (UB) este, conform celui mai recent clasament realizat de Quacquarelli Symonds (QS) și publicat la 10 aprilie 2024, prima universitate din România în ceea ce privește domeniile Lingvistică, Limbi moderne și Fizică și astronomie.
„Motivația principală ține de faptul că în țările dezvoltate, occidentale, universitățile au un alt rol social decât l-au avut și încă îl au în România. În aceste țări, universitățile sunt centre de cercetare, dimensiunea didactică și educațională este cu mult mai puțin pregnantă decât în România. Ca să dau un singur exemplu, Oxford University, care este printre cele mai de top universități, are la fel de mulți studenți ca ASE București și de două ori mai puțin decât Babeș Bolyai din Cluj”, a explicat Radu Mușetescu, profesor universitar, la Aleph News.
Topul QS World University Rankings by Subject analizează performanțele universităților pe baza unor indicatori precum reputația academică, numărul de citări pentru lucrările publicate, reputația în rândul angajatorilor, impactul și calitatea lucrărilor publicate de cercetători și cadre didactice (h-index), dar și eficiența colaborărilor interinstituționale (IRN).
Citește și