DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal „in rem” deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR.

DNA precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri, că au fost ridicate înscrisuri de la Primăria Capitalei, iar „acest gen de activităţi sunt unele comune” în majoritatea dosarelor.

„În referire la informaţiile vehiculate în spaţiul public care acreditează ideea că, în data de 15 martie 2024, DNA ”ar fi descins” la Primăria Municipiului Bucureşti, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze următoarele.

Activitatea de ridicare a unor înscrisuri, la care se face referire în spaţiul public, reglementată de Codul de Procedură Penală, a fost realizată în contextul instrumentării de către procurorii anticorupţie a unui dosar penal, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de mai multe persoane, în care cercetările se desfăşoară doar cu privire la faptă (in rem).

Precizăm că acest gen de activităţi sunt unele comune, fiind executate în majoritatea dosarelor instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a informat DNA.

Pe 31 octombrie 2023, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că Poliţia Locală a aplicat o amendă de 35 de milioane de euro proprietarului suprafeţei retrocedate din Parcul IOR, după ce a fost diminuată suprafaţa de spaţiu verde pe terenul retrocedat de 12 hectare.

El explica că amenda a fost aplicată în baza unui articol din Legea 24/2007 care penalizează schimbarea destinaţiei sau reducerea suprafeţei spaţiului verde.

La rândul său, şeful Poliţiei Locale Bucureşti, Eduard Valentin Stroe, afirma că amenda a fost aplicată în urma constatării diminuării spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi.

„La faţa locului s-a constatat o diminuare a spaţiului verde pe o suprafaţă de 8.738 de metri pătraţi prin acţiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă, de excavare, de extracţie a rădăcinilor copacilor. Faţă de cele constatate se reţine în sarcina proprietarului încălcarea obligaţiei prevăzute de articolul 5, litera h din Legea 24 pe 2007, aceea de a nu diminua spaţiul verde. În consecinţă, a fost aplicată proprietarului amenda în valoare de 174.760.000 de lei pentru săvârşirea acestei fapte”, declara Eduard Valentin Stroe.