În urmă cu șase decenii, doi frați au pornit într-o vânătoare de comori în Norvegia. Sub o biserică veche, au descoperit o serie de monede antice, pe care le-au păstrat într-o cutie timp de ani de zile, fără să bănuiască ce descoperire rară au făcut.

Recent, în timp ce arheologii efectuau săpături în regiune, cei doi frați le-au arătat monedele și au aflat că descoperirea lor a fost mult mai valoroasă decât credeau, scrie miamiherald.com.

În copilărie, cei doi bărbați au hotărât să caute comori sub biserica din satul lor. În anul 1964, au găsit mai multe monede de argint.

Jan Gunnar Fugelsnes a mărturisit că, pe atunci, ei nu înțelegeau importanța descoperirii lor. Cu toate acestea, considerându-le un fel de comoară, le-au adunat și le-au păstrat într-o cutie.

Șaizeci de ani mai târziu, când arheologii au ajuns în zonă și au început să facă săpături, Fugelsnes le-a prezentat monedele și le-a indicat locul exact al descoperirii. S-a constatat că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau o vechime de aproximativ 600 de ani. Majoritatea datând din perioada 1300 – 1350, una dintre ele fiind emisă între anii 1450 – 1481, conform oficialilor.

Monedele erau marcate cu coroane și erau dintr-un tipar rar întâlnit în centrul Norvegiei. Acestea au fost găsite în cadrul unui monument funerar, alături de alte obiecte, cum ar fi ace, o piatră de chihlimbar și un șirag de rugăciuni, parte din îmbrăcămintea defunctului.

În prezent, în vârstă de 67 de ani, Fugelsnes a predat arheologilor monedele rare, iar artefactele vor fi supuse unor analize suplimentare, conform publicației norvegiene NRK.