Alan Baxter a găsit un inel medieval pe câmpul unui fermier și a știut că în apropiere ar putea fi mai multe artefacte antice, dar tulpinile rămase în urma recoltării ovăzului nu i-au permis să se apropie mult de sol cu detectorul de metale, scrie BBC.
Patru ani mai târziu fermierul a plantat și a recoltat morcovi, iar căutătorul de comori a găsit mai multe artefacte, printre care și o colecție întreagă de monede din perioada Regelui James al III-lea al Scoției.
„Trebuie să fi avut un plug adânc când morcovii au fost ridicați și am putut să-mi apropii detectorul de sol”, a declarat bărbatul de 44 de ani. „La fiecare 1,5 metri primeam un semnal. Nu mă puteam mișca, erau lucruri peste tot. Nu am vrut să mă duc acasă”.
Monedele vechi de 500 de ani, care erau din cupru erau în stare foarte bună, a declarat Baxter.
Monedele au forme neregulate. Ele au Saltire – crucea Sfântului Andrei – pe o parte și o coroană pe cealaltă.
„Să ții în mână ceva vechi de sute de ani pentru prima dată este extraordinar”, a spus el. „Ai o adevărată senzație care îți urcă și coboară prin corp și care durează toată ziua și toată noaptea”.
Un expert de la Muzeul Național al Scoției a declarat că este primul tezaur de monede James al III-lea care a fost găsit din 1919 încoace.
Descoperirea a fost alocată Muzeelor Naționale ale Scoției și s-au plătit 5.000 de lire sterline.
De asemenea, Baxter a găsit 69 de monede medievale din timpul domniei regelui englez Edward I, ale cărui armate au invadat Scoția la sfârșitul secolului al XIII-lea.
Inelul medieval, care a fost prima sa descoperire pe situl din Fife, datează între secolele XIII și XIV.
„Inițial am crezut că este un capac de sticlă, deoarece când a ieșit din pământ puteam vedea marginile de argint”, a declarat Baxter.
„Am văzut scrisul din lateral și mâinile mari încleștate din față și m-am gândit: Este un inel medieval. A fost pur și simplu un sentiment grozav să îl văd, pentru că era o zi însorită și scânteia și era într-o stare foarte bună, deoarece a fost acoperit cu aur, care l-a protejat de sol”.
Inelul este din argint, dar a fost acoperit cu aur. Era la 20 de centimetri adâncime în pământ când detectorul său l-a ridicat.Bărbatul spune și că aceste comori se găsesc foarte greu și că pe un câmp obișnuit, în 90% dintre cazuri nu se află nimic. „Poți să mergi în toate terenurile din dreapta și stânga [autostrăzii] M9, din Falkirk până în Edinburgh, și nu vei găsi nimic în afară de chestii moderne din Epoca Victoriană sau Georgiană. Este greu să găsești chestii care sunt mai vechi de 500 și 600 de ani pentru că populația era mult mai mică”.
Baxter a subliniat și că recolta de morcovi este cea mai bună pentru căutătorii de comori, deoarece „orzul și grâul sunt mai moi decât ovăzul. Când ovăzul este recoltat, tulpinile sunt foarte dure”.