O singură contaminare este suficientă, iar virusul care provoacă infecţia Covid rămâne în sângele nostru mai mult de un an, conform ScienceDaily.

Descoperirea vine în urma unui studiu american, semnat de cercetători de la University of California San Francisco. Dintr-o altă cercetare, de data aceasta italiană, vine o a doua descoperire: datorită memoriei sale, sistemul nostru imunitar este capabil să recunoască noile variante ale virusului.

La începutul pandemiei se credea că boala este trecătoare, dar un număr tot mai mare de pacienţi, chiar şi cei care până atunci erau sănătoşi, au continuat să aibă simptome precum confuzie mentală, probleme digestive şi vasculare, timp de luni sau chiar ani de zile.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleși direct vor curăța administrația publică de incompetență și impostură

Finlanda vrea să blocheze intrarea în ţară a solicitanţilor de azil care vin prin Rusia

Medvedev, atac plin de jigniri despre Tezaur şi România: „Du-te dracului” / „Românul, după cum ştiţi, nu este o naţiune”

Franţa votează pentru a limita ,,fast fashion” cu o suprataxă de mediu

Vezi mai multe articole din categoria coronavirus

Pentru a evalua situaţia, cercetătorii au examinat probe de sânge de la 171 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Şi, folosind un test ultrasensibil pentru proteina Spike, au descoperit că aceasta era încă prezentă până la 14 luni mai târziu la unele persoane. Mai mult, s-a constatat că, în rândul celor care au ajuns la spital din cauza Covid, probabilitatea de a detecta antigene virale era dublă.

Mai mult, ARN viral a fost identificat şi în ţesutul conjunctiv timp de până la 2 ani.

În acelaşi timp, o altă echipă de oameni de ştiinţă, de la Spitalul San Raffaele din Milano, a ajuns la un al doilea rezultat care, potrivit cercetătorilor, deschide noi frontiere în lupta împotriva virusului. Cercetarea, efectuată pe modele experimentale, a stabilit că, datorită memoriei sale, sistemul imunitar este capabil să recunoască noile variante SARS-CoV2. Limfocitele T activate de vaccinare sau infecţie anterioară joacă un rol important în această recunoaştere.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina impactul persistenţei virale şi pentru a dezvolta tratamente eficiente pentru long Covid.

Articol similar