Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi un decret autorizând demobilizarea recruţilor care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 şi şi-au încheiat deja serviciul.

Anunțul vine într-un moment în care recrutarea este o problemă deosebit de sensibilă, notează AFP.

Este vorba despre recruţii al căror serviciu militar a fost prelungit în condiţiile în care acesta ar fi trebuit să se încheie între 24 februarie 2022, când a fost proclamată legea marţială ca răspuns la ofensiva Rusiei, şi astăzi, potrivit unui decret publicat de preşedinţie.

Autorităţile nu au precizat câte persoane sunt vizate.

Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic către naţiune, a subliniat că acest proces va necesita „câteva săptămâni de proceduri de pregătire”.

Recruţii ar urma să fie demobilizaţi „începând din aprilie”, a spus el, potrivit Agerpres.

Persoanele în cauză vor fi trecute în rezervă, dar pot, dacă doresc, să rămână în armată.

„Ştiu că unii dintre ei au semnat deja un contract pentru a servi în forţele armate”, a declarat Volodimir Zelenski, din nou fără a da cifre.

Problema recrutării pentru a înlocui soldaţii epuizaţi de doi ani de război a devenit un subiect politic şi societal fierbinte în ultimele luni.

În pofida nevoii de reînnoire, armata întâmpină dificultăţi în găsirea de voluntari. Mai ales într-un moment în care duce lipsă de muniţie şi se confruntă cu un avans al forţelor ruse pe toate fronturile.

La începutul lui februarie, parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege facilitând înrolarea, care ar face posibilă înlocuirea soldaţilor uzaţi fizic şi psihologic, dar stârneşte dezbateri aprinse.

Textul, care poate fi încă modificat, prevede în special scăderea vârstei pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani sau chiar limitarea serviciului militar la 36 de luni în timp de război.

Această perspectivă îngrijorează numeroşi ucraineni, reţelele de socializare din ţară fiind pline de înregistrări video în care se vede recrutarea în forţă a tinerilor, precum şi de informaţii despre locaţia poliţiştilor care distribuie convocări în locuri publice.