O mamă din Vaslui e obligată de justiție să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Decizia cel puțin neobișnuită a fost emisă recent de Curtea de Apel București.
Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române. Potrivit deciziei instanței, vasluianca ar fi obligată să își trimită toți cei patru copii, de 2, 4, 6 și 8 ani, în Marea Britanie, în urma unui demers al autorităților engleze, care o acuză și de răpire internațională de copii.
Elena și cei patru copii ai săi locuiesc acum în comuna vasluiană Hoceni. Copiii sunt înscriși la școală și se simt foarte bine în casa lor de la sat. Nu vor să se reîntoarcă în Marea Britanie, de unde nu au amintiri prea plăcute.
„În fiecare zi ne vizitau serviciile sociale. Ne controlau în frigider, în pat, peste tot. Parcă voiau să găsească ceva în neregulă, dar nu înțelegeam ce anume. Băiatul e foarte speriat, am fost cu el la psiholog, la psihiatrie, merge la ședințe de terapie, pentru că nu mai dormea noaptea. La un moment dat, Serviciile sociale din Anglia i-au adus la școală pe tatăl natural și pe cel vitreg, iar când băiatul a ajuns acasă, a devenit mut, nu a mai vrut să vorbească și a început să facă pe el. L-am întrebat:
Elena a fost căsătorită de două ori, iar cu primul soț, de origine română, are doi copii. Cu al doilea soț, de origine pakistaneză, are alți doi copii. Elena l-a ajutat să obțină viza de acces în Marea Britanie, însă nu s-au înțeles prea bine și s-au despărțit, iar individul a strâns probe împotriva ei și i-a făcut plângere la serviciile sociale. A avut două procese în Marea Britanie, într-un femeia fiind obligată să renunțe la copii, arată sursa citată
Pentru că mama și copiii nu se mai aflau în Marea Britanie și plecaseră acasă în România, serviciile sociale din Newham s-au adresat International Child Abduction and Contact Unit. Românca s-a trezit astfel că este anchetată într-un dosar de răpire internațională de copii. Astfel, cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul București. Aceștia au dat câștig de cauză mamei.
Avocata femeii, Maria Costea, precizează că Tribunalul București a arătat că atât anterior deplasării, dar și ulterior acestui moment, minorii s-au aflat permanent sub îngrijirea mamei, niciuna din probe nefiind de natură să indice un abuz la care minorii ar fi expuși din partea mamei, contrar celor afirmate de instituția reclamantă în cerere.
„Tribunalul, ținând cont de interesul superior al copiilor, față de vârsta acestora, a reținut că aceștia au nevoie de stabilitate și de un mediu securizant, de îngrijire și ocrotire din partea mamei, astfel încât a respins în mod temeinic și legal cererea reclamantei London Borough of Newham”, a declarat avocata Maria Costea.
Curtea de Apel București a întors însă decizia primei instanțe, hotărând ca minorii să se întoarcă în plasament în Marea Britanie, deși chiar procurorul de ședință ceruse respingerea cererii venite din partea autorităților britanice.
„Deși am arătat inclusiv că nu sunt îndeplinite cerințele articolului 3 din Convenția de la Haga, mama având la data deplasării inclusiv consimțământul ambilor părinți ai minorilor, magistrații Curții au ignorat absolut toate piesele probatorii din dosar, au ignorat concluziile reprezentantului Ministerului Public, procurorul de pe lângă Curtea de Apel București, care a solicitat respingerea cererii de returnare a minorilor întrucât nu sunt îndeplinite cele două condiții de la articolul 3 din Conventie, iar în subsidiar, întrucât este aplicabil în speță articolul 13, litera b din Convenția de la Haga, solicită respingerea recursului și mentinerea soluției Tribunalului București ca fiind legală“, a adăugat avocata.
Ea spune că apoi a urmat inimaginabilul. „La nici 30 de minute de la rămânerea în pronuntare, a fost postată soluția dramatică pentru mamă și cei patru minori, în fapt Curtea de Apel București separând minorii de mamă și trimițându-i unei terțe persoane, trauma fiind iremediabilă“, afirmă Costea.
La data de 4 martie 2024 a fost comunicată decizia definitivă a Curții de Apel București, pe care avocata o va ataca pe cale extraordinară.