Întregul profit Hidroelectrica realizat în 2023 ar putea fi împărțit integral acționarilor, propune conducerea companiei energetice de stat. Sunt 6,3 miliarde de lei, profit net.

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al companiei, propunerea vine în contextul unei performanţe financiare remarcabile şi a unei creşteri semnificative a profitabilităţii. Profitul net înregistrat în anul trecut a fost de 6,3 miliarde lei, iar performanţa financiară a fost dublată de realizarea uneia dintre cele mai de succes listări din lume în 2023.

Valoarea totală a dividendului brut propus este de aproape 6,293 miliarde lei, iar valoarea dividendului brut pe acţiune este de 13,99 lei.

„Propunerea de dividend reflectă angajamentul de performanţă asumat de noua echipă de la conducerea companiei în faţă acţionarilor. Faptul că reuşim să repartizăm integral profitul realizat în anul 2023, în condiţiile în care ne continuăm fără dificultăţi proiectele de investiţii şi programele de modernizare şi mentenanţă este o dovadă clară a stabilităţii financiare a Hidroelectrica, precum şi a perspectivelor extrem de bune pentru viitor. Ne-am propus creşterea valorii companiei, precum şi transparenţă şi onestitate în relaţia cu investitorii. Accelerarea investiţiilor în modernizări şi proiecte noi rămâne în continuare prioritatea noastră zero”, a declarat Karoly Borbely, directorul general al Hidroelectrica.

Aprobarea repartizării profitului net al exerciţiului financiar 2023 va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor în şedinţa din data de 29 aprilie 2024, în conformitate cu prevederile legale, incluzând Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania, esenţială pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.