O planetă protejată înseamnă mai puține ambalaje. Nu mai e mult până atunci. Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu în această privință.
Vor dispărea, treptat, cutiile din plastic pentru legume și fructe proaspete, apoi recipientele de unică folosință din industria ospitalităţii, precum cele folosite pentru șampon sau sosuri. Acestea urmează să fie interzise, până la 1 ianuarie 2030.
Proprietarii unei pensiuni din apropierea Sibiului au găsit deja o soluție să înlocuiască sticluțele mici cu șampon, balsam și gel de duș. Sunt folosite recipiente prinse de perete care pot fi umplute din nou.
Maria Lupu, proprietar pensiune: „Se adunau atât de multe recipiente goale încât chiar nu știam cum să facem cu ele.”
Restaurantele care oferă serviciul de takeaway ar urma să le permită clienților să își aducă propria caserolă pentru mâncarea comandată. Momentan, multe localuri nu adoptă regulă, pentru că trebuie cântărit gramajul produsului pentru fiecare tip de recipient în parte, iar timpul de așteptare ar fi mult mai mare.
Laurențiu Suciu, director operațional restaurant: „Este destul de greu să poți să vii cu o oală de ciorbă din care tu să vrei o singură porție. Noi nu am putea să aducem orice recipient și să-l băgăm în bucătăria noastră”.
Remus Gherghescu, administrator restaurant: „E o idee foarte bună, ne și scutește de câteva costuri extra”.
Mai mult, restaurantele, barurile și cafenelele ar urma să fie stimulate să le dea clienților apă de la robinet, fie gratuit, fie contra unui preț modic.
Un restaurant din Brașov face deja asta, de mai bine de un an. Pe fiecare masă, oaspeții găsesc apă pentru care nu plătesc nimic.
Cătălin Bogdan Pamfil, manager restaurant: „Ne ajută doar prin ideea de marketing, aduce mai mulți oaspeți la locația noastră. Financiar, clar deloc”.
Client: „Am mai fost și la alte, să zic, cafenele, unde am văzut că poți să te servești singur cu apă, de exemplu. Puține, ce e drept, la momentul ăsta, dar e un trend care am văzut că a început să apară”.
Prin aceste măsuri, până în 2035, ar trebui să reducem ambalajele din plastic cu 10% la nivelul Uniunii Europene. Iar până în 2040, cu 15%, estimează Parlamentul European.