Sute de adulți și copii au participat duminică, la Cluj-Napoca, la crosul „Alerg pentru mama”, dedicat femeilor care cad victime abuzurilor în familie.

Orașul transilvănean a fost unul dintre cele 11 unde s-a ținut acest eveniment. Din donațiile colectate cu această ocazie sunt construite adăposturi unde femei și copii – victime ale violenței – se pot refugia. Tot acolo primesc consiliere psihologică și juridică de la specialiști.

Copiii s-au luat primii la întrecere, îndrumaţi de mascotele Mickey Mouse şi Minnie. Nerăbdători să ajungă la linia de sosire, unii au luat startul ceva mai devreme.

Câştigători au fost gemenii Inigo și Elia, care au participat şi la crosul adulţilor, unde… au ieşit din nou pe primul loc.

-A fost mai greu deoarece trebuia să băgăm viteză.

-Dar ați rezistat?

-Da

-Mai mergea o tură?

-Așa și așa. Venim de cinci ani de zile.

-La maratoane? Nu, la crosul acesta, spun căștigătorii.

Indiferent de ordinea sosirii, mesajul participanţilor a fost acelaşi: solidaritate cu victimele violenței în familie: ,,Puțin greuț, dar bine. Pentru toate mamele care suferă din diferite motive, merită un efort măcar o dată pe an. Din păcate, multe fără curaj să iasă în față. Poate și noi, fără curaj să le ajutăm.”

Deşi abia s-a refăcut după un accident la genunchi, Vasile, un concurent în vârstă de 68 de ani, s-a înscris la proba de 2,5 kilometri: ,, A meritat. Cauza este deosebită și asta m-a determinat să intru în această cursă”.

La cros au participat și străini, precum un tânăr care studiază Medicina în Cluj-Napoca. Abuzul în familie este o problemă globală!

,,Sunt din Germania, dar originar din China. Am participat și anul trecut la această cursă și mi-a plăcut. Pentru proiectul ADRA, care sprijină realizarea de adăposturi pentru femeile abuzate”, a explicat el.

Răzvan Grosu – organizator: „Cauza este din ce în ce mai susținută, și lumea începe să fie mult mai conștientă de faptul că asta este o problemă reală în societatea noastră, și femeile încep să vorbească despre asta.”cos

Participanții nu au plătit o taxă de înscriere, dar au putut oferi donații pentru cei aflați în nevoie.