În perioada 5 februarie-15 martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a făcut controale pentru verificarea autenticităţii şi a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obţinute prin procesarea laptelui şi/sau a unor produse lactate comercializate pe piaţa din România.
Au fost făcute 3.180 de verificări în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, unităţi de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuţie care aprovizionează lanţurile de unităţi de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică, pieţe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor pieţe şi/sau complexuri comerciale şi în unităţi de tip supermarket/hypermarket.
ULTIMELE ȘTIRI
FOTO. În Ucraina a fost construită prima școală imprimată 3D din Europa
Când va adera România la Schengen cu graniţa terestră? Răspunsul lui Eugen Tomac
UPDATE. Podul Key din Baltimore s-a prăbuşit după ce a fost lovit de o navă. Video din momentul impactului
Ce se întâmplă cu negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina. Anunţul lui Peskov
Vezi mai multe articole din categoria social
Au fost recoltate 412 probe din lactate şi produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformităţii cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de provenienţă a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum şi pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală şi a proteinelor de soia.
Ca urmare a neregulilor constatate, s-au aplicat 368 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanţe de suspendare a activităţii, 13 ordonanţe de interzicere a activităţii şi s-a dispus măsura de reţinere oficială/sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.
Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor privind depozitarea şi întreţinerea spaţiilor, funcţionarea unităţii fără a deţine autorizaţie sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.
„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce priveşte analiza parametrilor fizico-chimici, diferenţe procentuale raportate la declaraţiile privind valorile de pe etichetă de către producător: procent mai mic de grăsime faţă de cel declarat; procent de cloruri/sare mai mare faţă de cel declarat; procent de substanţă uscată mai mic faţă de cel declarat; procent de proteină mai mic faţă de cel declarat; neconcordanţe privind specia de la care provine laptele, raportată la informaţiile de pe etichetă”, arată ANSVSA.