Corupție cronică, PARTEA II-a. spitalspitalLa spital

Nu ar fi fost cumpărate pentru că firmele furnizoare nu ar fi trimis semne, de bunăvoință, șpagă. Și astfel de situații sunt multe, oamenii suferă și uneori mor… așteptând.

Se presupune că atunci când ajungi angajat într-o astfel de instituție, cum este ASSMB, ar trebui să-ți pese de sănătatea oamenilor. Teoretic. Din păcate, banii le fură mințile multor indivizi care ajung pe funcții, mulți pentru asta vin aici, să facă bani. Iar cel care plătește și suferă este pacientul. Cu toții cunoaștem condițiile din spital

spital

Iulian Brezean, manager spitalspital

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Vă gândiți vreodată că se întâmplă și din vina primarului situațiile astea? Bun. Orașul ăsta a pornit cu foarte multe disfuncționalități. Pe care multe din ele le are în momentul de față. Încercăm să le rezolvăm în ordinea priorităților. E o zonă de care eu mult timp nu m-am ocupat. Deci n-a fost în priorități.”

Horia Tomescu a fost viceprimar și s-a ocupat de spital

Angajații ASSMB par complet bulversați de problemele pe care le au de rezolvat. La Catacuzino, de exemplu, habar nu au când vor fi finalizate lucrările.

Marian Negru e director de investiții de 5 luni. ”Când se va termina? Este greu de anticipat în acest moment. Este o lucrare care a înghețat acum câțiva ani și eu trebuie să pornesc o expertiză tehnică să vedem unde suntem. Nu există? Nu există. Anul trecut timpul a fost foarte scurt…”

Acesta este modelul după care funcționează lucrurile în instituțiile noastre. Până înțeleg ce au de făcut, funcționarii sunt schimbați de pe funcții. Politic. Și nimeni nu răspunde și nimeni nu vorbește.

La Cantacuzino a existat un proiect pentru ridicarea unui nou spitalspital

Maternitatea spital

La spital

În martie 2023, primarul Capitalei anunța cu pompă că la Colentina se va construi o bancă de organe și un bloc operator cu terapie intensivă pentru ortopedie. Termenul era de 12 luni, adică fix acum trebuia să se facă inaugurarea. Cele două construcții ar fi trebuit să coste aproape 50 de milioane de lei fără TVA.

Nicușor Dan nu pare deranjat că proiectul nu s-a realizat.

Dincolo de birocrație, în spatele acestui eșec se află tot… Cristian Plută.

Anchetatorii arată că din cele 50 de milioane de lei, cât ar fi trebuit să coste cele două construcții, Plută a cerut 5 la sută, adică 2 milioane și jumătate de lei, șpagă ca să câștige lucrarea două mari firme de construcții.

În vara anului trecut, Plută i-a dat Oanei Sivache un avans de 50.000 de lei. O stenogramă surprinde modul în care se împărțeau banii. Sivache se arată surprinsă că trebuie să primească mai bine de 200.000 de euro și întreabă dacă nu e o greșeală la mijloc, întrucât suma e prea mare.

Plută îi răspunde că în astfel de povești nu e loc de greșeli.

Cristian Plută e doar o verigă dintr-un lanț complicat care făcea bani grei pe seama spital

Oana Sivache, director ASSMB: ”Nu s-a dorit scoaterea echipamentelor medicale pentru că nu se găsea furnizorul… Cum adică?… Pentru că s-a căutat un furnizor care să fie dispus să plătească un comision ca să câștige acea licitație. Asta e realitatea.”

Într-o clădire care aparține spitalspital

Liviu Oltean, manager spital

Bogdan Mateescu este șeful secției de gastroenterologie: ”E de neimaginat ca medic să lucrezi într-o specialitate ca a mea… în gastroenterologie intervențională, ce lucrez eu, să lucrezi fără CT și fără RMN este inadmisibil.”

Medicul arată sesizările pe care le-a făcut conducerii spital

spital

Revoltător este faptul că un computer tomograf zace nefolosit în ambulatoriul spital

Ambulatoriul Gomoiu este la câteva străzi distanță de spital

Abia acum s-au cerut bani primăriei pentru achiziționarea acestor echipamente pentru spital

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Colentina nu are CT și RMN… Da… nivelul acesta de detaliu eu nu-l stăpânesc…”