Un cetăţean rus, fost mercenar Wagner, a fost identificat în fluxul de călători, la Chişinău, informează Poliţia de Frontieră din Republica Moldova, precizând că bărbatul a susţinut că îşi vizitează un prieten din regiunea transnistreană.

„În Aeroportul Internaţional Chişinău, ca urmare a măsurilor întreprinse pe linie de securitate, bazându-se pe analiza de risc şi a informaţiilor obţinute prin schimbul de informaţii cu SIS, dar şi cu partenerii internaţionali, a fost depistat un cetăţean rus, identificat ca fost mercenar Wagner. Persoana în cauză s-a prezentat pe direcţia intrare în Republica Moldova, în data de 11 martie 2024. Conform declaraţiilor, efectuate în cadrul controlului de securitate, străinul de 36 de ani a comunicat că este într-o vizită scurtă în Moldova, având ca destinaţie un prieten rezident în regiunea transnistreană”, transmite Poliţia de Frontieră din Republica Moldova.

Bărbatul pe care fostul mercenar Wagner susţinea că îl vizitează a fost identificat în afara aeroportului, însă nu a recunoscut că ar avea o relaţie cu acesta.

„Pe parcursul investigaţiilor ulterioare, s-a constatat că ‘prietenul’ aştepta în afara Aeroportului şi a manifestat un comportament evaziv, încercând să inducă în eroare autorităţile de securitate, prin tăinuirea relaţiilor dintre cei doi”, relatează autorităţile din Republica Moldova.

În urma evaluării riscurilor şi a protocolului de securitate în vigoare, cetăţeanului Federaţiei Ruse, recunoscut ca fost mercenar, i-a fost refuzată autorizarea de trecere a frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul din care venea.

„Subliniem că, pentru a minimiza riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale stricte, impunând un control sporit pentru călători, în special pentru cetăţenii străini. Astfel de acţiuni reprezintă un element esenţial al angajamentului Poliţiei de Frontieră de a monitoriza şi contracara orice activitate care ar putea afecta securitatea şi stabilitatea ţării noastre şi a regiunii”, subliniază poliţiştii de frontieră de la Chişinău.