Cu un telefon nou în buzunar cine se mai gândește la cel vechi? Nu de puțin ori dispozitivele care cândva ne-au fost prieteni de nădejde ajung să fie abandonate prin vreun cotlon al casei.
În Țările de Jos, multe sfârșesc în mâinile unui robot – capabil să dezasambleze un gadget în doar câteva secunde.
Odată înlocuite cu un model nou, telefoanele vechi au parte, mai mereu, de aceeași soartă: proprietarii le aruncă în câte un sertar, cu gândul că le vor găsi o întrebuinţare la un moment dat.
O echipă de cercetători dintr-un oraş din Olanda vine în ajutorul colecționarilor de ocazie. Și nu oricum. Ci cu un robot pe nume Daisy, care trudește zilnic la dezasamblarea dispozitivelor ieșite din uz.
Jan Heikrodt, corespondent RTL: „Am aici un iPhone vechi. Nu mai funcționează. Când îl arunc acolo, robotul Daisy apucă telefonul și îl dezasamblează în 14 părți, într-o clipită”.
De 18 secunde are nevoie pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea. Întâi scoate șuruburile pentru a separa ecranul de carcasă. Apoi piesele – una câte una. Multe sunt valoroase. Telefoanele conțin metale prețioase, precum aur, argint, platină, cupru sau paladiu.
Britta Bookhagen, Institutul federal pentru Geoștiințe: „Un telefon mobil conține peste 60 de tipuri de metale, însă doar cinci dintre ele sunt reciclate. Cu toate acestea, recuperăm în jur de 95% din valoarea metalului dintr-un telefon”.
Daisy nu este singurul robot care se ocupă de reciclarea telefoanelor. Mai multe companii au creat mașinării care fac această muncă apelând la ajutorul Inteligenței Artificiale.
Mai ales că oamenii s-au obișnuit să-și schimbe des telefonul, ca să țină ritmul cu lansările din domeniu. Prin urmare, tot mai multe aparate sunt aruncate sau zac uitate prin locuințe. Potrivit unor estimări, în 2022 erau 210 milioane de telefoane scoase din uz la nivel mondial, de două ori mai multe decât în 2014.
În plus, şi producătorii sunt tot mai interesați să recupereze metalele prețioase din aparatele vechi. În condiţiile în care rezervele de materiale necesare producției de telefoane scad de la un an la altul. Apple, de pildă, oferă până la 770 de euro pentru un dispozitiv reciclat.