Patrimoniul mondial

Anul trecut, a 20-a locaţie culturală a Turciei, magnificul oraş antic Gordion din districtul Polatli din Ankara, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Locuită timp de aproximativ 4.500 de ani, zona Gordion, capitala politică şi culturală a Frigiei, a fost şi casa legendarului rege Midas. Tumulul său (movila funerară) este considerat „al treilea cel mai înalt tumul din lume”.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleși direct vor curăța administrația publică de incompetență și impostură

Medvedev, atac plin de jigniri despre Tezaur, România şi Europa: „Du-te dracului”

Franţa votează pentru a limita ,,fast fashion” cu o suprataxă de mediu

Portugalia alocă un ajutor militar de 100 de milioane de euro pentru Ucraina

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media

În Prezenţa Liderului Nemuritor

Unul dintre cele mai importante repere din Ankara este Anıtkabir, locul final de odihnă al lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia. Situat în Anıttepe, practic în inima oraşului Ankara, acest complex mausoleu impunător se întinde pe o suprafaţă de 750.000 de metri pătraţi. Format din trei secţiuni principale:Drumul Leului, Piaţa Ceremoniei şi Mausoleul Atatürk, Anıtkabir găzduieşte şi Muzeul Atatürk.

Sanctuarul emblematic

Moscheea Ahi Şerefeddin din Ankara se numără printre cele 21 de monumente care formează patrimoniul cultural al Turciei, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Una dintre cele cinci moschei desemnate drept „patrimoniu mondial” sub titlul „Mocheea medievală cu stâlpi şi grinzi din Anatolia”, Moscheea Ahi Şerefeddin este printre cele mai vechi moschei din Turcia. La interiorul ei veţi putea vedea 24 de stâlpi din lemn cu capiteluri de coloană confecţionate din marmură spolia.

Explorarea oraşului vechi

După Moscheea Ahi Şerefeddin, merită vizitat Castelul Ankara din apropiere care oferă o privelişte de tip panoramă asupra capitalei Turciei. Castelul, construit iniţial ca garnizoană, este o destinaţie turistică populară, care găzduieşte Muzeul Civilizaţiilor Anatoliei. Aici pot fi observate case antice din Ankara, moschei şi alte repere istorice. Merită vizitată şi zona din cartierul Kaleiçi, cu case din lemn, chirpici şi cărămidă cu două până la trei etaje, mărginite de străzi înguste. Cele mai multe dintre aceste structuri venerabile au fost transformate în hoteluri sau magazine de suveniruri.

Pe urmele trecutului

Multe structuri au modelat orizontul Ankarei, în special cele construite în timpul boom-ului economic Şi un tur al lor se poate face pentru a descoperi clădirile emblematice. O parte dintre acestea găzduiesc acum Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Pictură şi Sculptură. Dacă aveţi timp să vizitaţi doar un muzeu pentru a afla despre fascinanta istorie culturală a Anatoliei, luaţi în considerare Muzeul Civilizaţiilor Anatoliei. Colecţia uimitoare a muzeului, găzduită în două clădiri istorice otomane care au fost renovate şi reutilizate, cuprinde artefacte unice pentru regiunea Anatoliei, care sunt expuse cronologic, începând cu epoca paleolitică. În 1997, Muzeul Civilizaţiilor Anatoliei a fost desemnat „Muzeul Anului în Europa” şi este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume. În plus, este un loc excelent pentru a afla despre bogata istorie culturală a Anatoliei.

Moştenire romană glorioasă

Ankara are, de asemenea, numeroase situri din epoca romană, inclusiv Coloana Julianus, despre care se crede că a fost ridicată în onoarea vizitei împăratului roman Julianus (361-363 d.Hr.) la Ankara. De asemenea, puteţi vedea Băile Romane, construite în secolul al III-lea de către împăratul roman Caracalla, fiul lui Septimius Severus, în numele lui Asclepius, Zeul Sănătăţii, şi Templul lui Augustus, numit după Împăratul Roman.

Oaza culturală

Ankara, un centru cultural, găzduieşte, de asemenea, clădiri importante, cum ar fi Opera din Ankara, Orchestra Simfonică Prezidenţială (CSO Ada) şi CerModern. Vizitaţi clădirea modernă CSO Ada din inima oraşului, între Castelul Ankara şi Anıtkabir, pentru un concert sau mergeţi la CerModern din sud pentru a experimenta zona modernă a oraşului.