O investigaţie realizată de RFE/RL a descoperit că echipamentele de supraveghere produse de Hikvision şi Dahua – două companii chineze parţial deţinute de stat – sunt folosite la cel puţin 28 de facilităţi militare din România.
Printre acestea, o bază din sudul României, care găzduieşte sistemul terestru de apărare antirachetă Aegis Ashore al NATO, operat împreună cu armata americană, care foloseşte camerele de supraveghere Hikvision.
ULTIMELE ȘTIRI
Germania îl extrădează pe Cătălin Cherecheș
Cel puţin 28 de facilităţi militare din România utilizează echipamente de supraveghere fabricate de companii deţinute parţial de statul chinez
Moment istoric: Parlamentul European a aprobat prima lege din lume privind inteligenţa artificială
Avertismentul Poloniei: Dacă Rusia va câştiga în Ucraina, Putin îi va ataca şi pe alţii
Vezi mai multe articole din categoria economic
Pe lângă facilităţile militare, RFE/RL a constatat că echipamentul este utilizat pe scară largă şi de sute de alte instituţii publice implicate în securitatea naţională din ţară, de la grăziile de coastă până la siturile operate de Serviciul Român de Informaţii.
Îngrijorările cu privire la accesul la date şi vulnerabilitatea la hacking nu sunt specifice doar Hikvision sau Dahua, dar ambele companii au primit interdicţii în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia din cauza preocupărilor legate de modul în care sunt stocate datele, presupuse legături cu armata chineză şi rolul ambelor firme în sprijinirea represiunii Beijingului împotriva uigurilor şi altor minorităţi din Xinjiang.
Ambele mărci au, de asemenea, o istorie extensivă de vulnerabilităţi de securitate care le fac mai susceptibile la infiltrarea de către hackeri.
Într-un studiu publicat în 2021 de Ministerul Apărării al Lituaniei, s-au descoperit sute de vulnerabilităţi care i-au determinat să recomande să nu se folosească niciuna dintre mărci.
Au existat, de asemenea, mai multe defecte şi încălcări de-a lungul anilor care le-au făcut susceptibile la hackuri şi preluarea în mod remote (de la distanţă) a transmisiilor lor.
Există un dezbateri în curs de desfăşurare în întreaga lume occidentală cu privire la riscurile utilizării tehnologiei chineze în infrastructura critică.
Hikvision şi Dahua se numără printre principalii furnizori mondiali de sisteme de televiziune cu circuit închis şi sisteme de supraveghere şi produsele lor rămân populare în întreaga Europă şi nu există restricţii ale UE împotriva lor.
Atunci când a fost contactat Ministerul Apărării al României în legătură cu acest lucru, aceştia au declarat că folosirea camerelor este perfect legală şi că le menţin deconectate de la Internet pentru a asigura un nivel ridicat de securitate.
Într-adevăr, nu există nicio interdicţie în România şi menţinerea lor pe o reţea închisă poate limita multe dintre vulnerabilităţile găsite în camere.
Dar experţii din industria de supraveghere au spus că există în continuare riscuri ca echipamentul Hikvision şi Dahua să fie hackuit, chiar dacă nu este conectat la Internet.
Între timp, dezbaterea în România abia începe. Mai mulţi parlamentari au spus că doresc reguli mai stricte privind utilizarea tehnologiei chineze în siturile de securitate naţională şi intenţionează să ridice această problemă în parlament.