După ce Rusia a anunțat că își va mobiliza trupele la granița cu Finlanda, un aliat al lui lui Vladimir Putin și-a trimis tancurile la aproape de frontiera unui stat NATO.

Belarus ar fi desfășurat tancuri în apropierea graniței sale cu NATO, în timp ce tensiunile dintre Rusia și alianța strategică continuă să se acutizeze pe fondul războiului din Ucraina.

Comunitatea lucrătorilor feroviari din Belarus – un grup care se opune politicilor președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, aliatul de bază al președintelui rus Vladimir Putin – a declarat că un tren încărcat cu echipament și personal militar a sosit miercuri seară în Oshmyany, o zonă situată la mai puțin de 25 de kilometri de granița cu Lituania, stat membru NATO.

Potrivit grupului, trenul care a sosit în stația Oshmyany era format din patru vagoane de pasageri pline cu trupe belaruse și 42 de vagoane încărcate cu echipamente, inclusiv nouă tancuri T-72B.

Ministerul belarus al Apărării a confirmat ulterior că desfășurarea a inclus tancuri T-72B și vehicule de luptă pentru infanterie BMP-2, potrivit proiectului de știri belarus Hajun, citat de Newsweek.

Ministerul belarus al Apărării a precizat într-o declarație distribuită pe rețelele de socializare că un exercițiu de antrenament militar are loc într-o regiune care include Oshmyany până pe 5 aprilie. Se pare că exerciții suplimentare aveau loc în alte câteva regiuni din Belarus, inclusiv în unele zone nu departe de granița cu Polonia, o altă țară membră NATO, mai notează sursa citată.