Paul Whelan, deţinut în Rusia de mai bine de cinci ani, a declarat, pentru CNN, că moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoarea rusă luna trecută este „extrem de îngrijorătoare” pentru el.

„Nu pot spune prea multe din motive evidente, dar un lucru pe care îl voi spune este că dacă pot ajunge la el, pot ajunge şi la mine”, a declarat Whelan, care a sunat la CNN în timp ce îşi petrecea încă o zi de naştere în tabăra de prizonieri îndepărtată din Mordovia.

„Este extrem de îngrijorător faptul că cineva ca Navalnîi ar muri în circumstanţe suspecte, dar este, de asemenea, extrem de îngrijorător pentru mine că acesta este genul de lucruri care se întâmplă”, a spus el.

„Dacă sunt dispuşi să se confrunte cu repercusiunile lumii pentru că au închis pe cineva ca Navalnîi, nu se vor gândi de două ori înainte de a aresta pe cineva ca mine, iar apoi vor da vina pe Statele Unite pentru că nu s-au deranjat să mă recupereze în cinci ani”, a mai spus el.

„Aşa că, atunci când am spus în trecut că mi s-a semnat condamnarea la moarte, la acest gen de lucruri mă refer”, a adăugat el.

După cum a relatat CNN luna trecută, existau discuţii timpurii în curs de desfăşurare între Statele Unite şi Germania care implicau un schimb de prizonieri pentru Navalnîi şi cetăţeni americani, potrivit unui oficial occidental, dar nu a fost făcută nicio ofertă oficială înainte de moartea lui Navalnîi.

Whelan a fost arestat la Moscova în decembrie 2018 şi încarcerat în baza unor acuzaţii de spionaj pe care le-a negat constant şi vehement. El a fost condamnat la 16 ani de închisoare în iunie 2020. El a fost desemnat ca fiind deţinut pe nedrept de către Departamentul de Stat al SUA.

Whelan a descris ca fiind „extrem de ciudat” faptul că îşi petrece cea de-a 54-a aniversare în închisoarea rusă.

„A fost o zi amuzantă, cu tot felul de mici petreceri, bând ceai şi cafea şi mâncând prăjituri şi bomboane şi având o cină decentă şi tort şi tot felul de lucruri cu prietenii de aici”, a spus el.

„Te scoate cu adevărat din aspectul de a fi în închisoare şi face ca viaţa să pară suportabilă pentru câteva minute ici şi colo”, a adăugat el.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu Whelan la mijlocul lunii februarie – cel puţin a treia oară când diplomatul american de rang înalt a vorbit la telefon cu fostul puşcaş marin. Cei doi au mai vorbit în august 2023 şi decembrie 2022.

„Eforturile noastre intense pentru a-l aduce pe Paul acasă continuă în fiecare zi. Şi o vor face până când el şi (reporterul Wall Street Journal) Evan Gershkovich şi fiecare alt american deţinut pe nedrept se vor întoarce alături de cei dragi”, a declarat atunci Blinken.

Whelan a declarat pentru CNN că a fost „o decizie foarte, foarte bună”.

„Am plecat de la convorbire cu un sentiment bun că secretarul şi alţi membri ai Consiliului de Securitate Naţională sunt angajaţi şi încearcă să rezolve această problemă”, a spus el.

Cu toate acestea, Whelan a spus că ar dori să vorbească cu preşedintele Joe Biden, declarând pentru CNN că a „cerut de mai multe ori să aibă o convorbire”.

El a precizat că ar dori să îi reamintească preşedintelui şi Consiliului Naţional de Securitate că este încă acolo, ţinut ostatic de guvernul rus, iar administraţia Biden trebuie să ia măsuri decisive pentru a asigura eliberarea lui.

„Dacă nu fac nimic, sunt blocat aici. Şi dacă sunt blocat aici, voi muri aici”, a mai declarat el.