Cănile cu filtru și purificatoarele de apă au câștigat tot mai mult teren în detrimentul apei îmbuteliate, mai ales acum când se plătește și garanție pentru PET-uri.
Prețul ridicat este cel mai important factor, dar și faptul că oamenii trebuie să păstreze ambalajele intacte și să le ducă la magazin pentru a recupera cei 50 de bani. Drept urmare, mulți au trecut la apa filtrată de la robinet.
În felul acesta nu mai trebuie să cumpărați apă plată, aveti tot timpul la discreție un sistem mai sofisticat de filtrare. Doar unul dintre magazine a vândut în ultima lună sute de căni filtrante unor clienți care vor să facă economie, sunt prietenoși cu mediul sau pur si simplu sunt comozi.
Bărbat: „Ca să nu mai car bidoane cu apă tot timpul și apoi să le depozitez, e mai comod așa. Făcând un calcul, e și mai ieftin. O rezervă de 35 de lei ajunge cam o lună.”
Bărbat: „Bem multă apă, la câte pastile luăm…”
Femeie: „Asta cu garanția să știți ca e o problemă, să le iei, să le aduci. Pentru mine e o problemă.”
Cosmin Burducea, directorul unui magazin de electrocansice: „Este mai economic, dacă facem un calcul la sfârșit de lună, iar al doile motiv ar fi comoditatea. Prețurile la o cană cu filtru pleacă de la 100 de lei și pot ajunge până la 250-350 de lei maxim. Filtrele costă între 30-35 de lei și vin fie în variantă singulară, fie în set de mai multe.”
Există desigur și alte soluții, cum ar fi un abonament la o firmă care livrează apă acasă, în bidoane reutilizabile de 19 sau de 11 litri. Aceste bidoane vin la pachet cu un dozator care poate fi închiriat sau cumpărat. Potrivit Asociației Distribuitorilor de Apă, cererea a crescut simțitor în ultimele luni.
Nathaniel Geana, managerul unei companii de distribuție apă:„Înregistram creșteri de peste 25%, vedem cu toții o creștere în acest sens, atât pe zona de purificatoare, dar și pe zona de bidon.”
În București, inclusiv proprietarii de cafenele au început să monteze filtre la robinet, astfel încât clienții să nu mai fie nevoiți să cumpere apă îmbuteliată.