Studiul sugerează că, pe măsură ce crește fluența într-o limbă, creierul poate angaja în mai mare măsură calcule lingvistice.
Participanții, inclusiv 16 „hiperpoligloți” care vorbeau peste 10 limbi, au ascultat texte în opt limbi diferite.
Rezultatele arată că rețeaua de limbaj a creierului, localizată în lobii frontali și temporali, este mai activă când ascultă limbile în care sunt mai fluenți, cu excepția limbii materne.
Dacă vorbești cinci sau mai multe limbi străine, un studiu recent dezvăluie diferențe la nivelul activității cerebrale în cazul poligloților.
Evelina Fedorenko, profesor asociat de neuroștiințe la MIT și autor principal al studiului, explică că, deși creierul răspunde puternic la limbi în care poligloții sunt fluenți, există o „scufundare” a activității pentru limba maternă. Acest fenomen poate fi atribuit ușurinței de procesare a limbii materne, posibil datorită expunerii și utilizării prelungite. Studiul sugerează că, pe măsură ce crește fluența într-o limbă, creierul poate angaja în mai mare măsură calcule lingvistice, rezultând răspunsuri progresiv mai puternice.
Studiul a implicat scanări ale creierului a 34 de poligloți, folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Participanții, inclusiv 16 „hiperpoligloți” care vorbeau peste 10 limbi, au ascultat texte în opt limbi diferite. Rezultatele arată că rețeaua de limbaj a creierului, localizată în lobii frontali și temporali, este mai activă când ascultă limbile în care sunt mai fluenți, cu excepția limbii materne. Activitatea cerebrală scade când ascultă limba maternă, sugestie că procesarea acesteia poate fi mai ușoară datorită familiarității și experienței extinse.
Autorii studiului plănuiesc să continue cercetările cu persoane care au învățat mai multe limbi de la o vârstă fragedă, inclusiv imigranți care au devenit mai puțin fluenți în limba lor maternă, pentru a aprofunda înțelegerea procesării lingvistice.
Citește și