Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.

Surse judiciare au declarat că Chehrecheş este adus cu maşina în ţară şi că ar fi plecat în această dimineaţă din Germania.

Peste 130 de fugari au fost aduşi în ţară anul acesta pentru a-şi ispăşi pedepsele.

Ministrul Justiţiei a iniţiat un proiect de lege prin care fugarilor aduşi înapoi în România li se va cere decontarea cheltuielilor pentru repatriere, având în vedere că statul român cheltuie aproximativ 10 milioane de lei pe an pentru aducerea lor în ţară.

Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, săptămâna trecută, că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Fostul primar Cătălin Cherecheş s-a aflat în în arest, în Germania, până la transferul său în România.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui un mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat defintiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, în 28 noiembrie 2023. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.