S-a constatat că cei care continuă să facă exerciții fizice pe termen lung aveau cu 55% mai multe șanse de a avea un somn normal – cu șase până la opt ore – decât persoanele care nu erau active.
Persoanele care făceau exerciții fizice în mod regulat aveau cu 42% mai puține șanse de a avea probleme în a adormi.
Analiza experților a arătat că persoanele active din punct de vedere fizic au un risc mai mic de a prezenta unele simptome de insomnie.
Exercițiile fizice de cel puțin două ori pe săptămână reduc semnificativ riscul de insomnie, potrivit unui studiu. Acesta a constatat că persoanele care făceau exerciții fizice în mod regulat aveau cu 42% mai puține șanse de a avea probleme în a adormi și cu 22% mai puține șanse de a raporta orice simptome de insomnie, scrie Sky News.
S-a constatat că cei care continuă să facă exerciții fizice pe termen lung aveau cu 55% mai multe șanse de a avea un somn normal – cu șase până la opt ore – decât persoanele care nu erau active.
Studiul, publicat în revista BMJ Open, a constatat, de asemenea, că persoanele care fac exerciții fizice în mod constant aveau cu aproximativ o treime (29%) mai puține șanse de a avea un somn scurt (sub șase ore pe noapte). Și erau cu 52% mai puțin predispuși să doarmă foarte mult timp (peste nouă ore pe noapte). Experții au analizat date despre 4.339 de persoane, cu o împărțire aproximativ 50/50 între sexe, din nouă țări europene.
Aceștia au fost întrebați despre obiceiurile lor de exerciții fizice la începutul studiului și din nou un deceniu mai târziu. De asemenea, aceștia au fost întrebați despre orice simptome de insomnie, cum ar fi dificultatea de a adormi, de a rămâne adormit, de a se trezi prea devreme și despre durata normală a somnului.
Persoanele care au făcut exerciții fizice de cel puțin două ori pe săptămână, timp de cel puțin o oră pe săptămână, au fost desemnate ca fiind active din punct de vedere fizic.
Cei care se mențineau la acest nivel și 10 ani mai târziu au fost catalogați de cercetători ca fiind activi în mod persistent (25%), în timp ce 37% au fost considerați ca fiind inactivi în mod persistent. Norvegienii au fost cei mai predispuși să fie activi în mod persistent, în timp ce cei din Spania și Estonia au fost cei mai predispuși să fie continuu inactivi.
Analiza experților a arătat că „persoanele active din punct de vedere fizic au un risc mai mic de a prezenta unele simptome de insomnie și de a avea durate de somn extreme, atât lungi, cât și scurte”.
Cu toate acestea, cercetătorii – care au inclus cadre universitare de la Imperial College London și Reykjavik University – au declarat că beneficiile somnului ar putea dispărea dacă oamenii încetează să mai facă exerciții fizice.
Huw Edwards, director executiv al ukactive, organismul de comerț pentru sectorul de activitate fizică, a declarat: „Acest studiu arată rolul esențial pe care activitatea fizică îl poate juca în reducerea riscului de insomnie și știm că un somn bun ne ajută să ne simțim mai bine și să fim mai productivi în ziua următoare.”
Citește și