Peste 3,4 miliarde de persoane – 43% din populația mondială – au suferit o afecțiune neurologică în 2021.

Cazurile acestor afecțiuni au crescut cu 59% în ultimele trei decenii.

Peste 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza afecțiunilor sistemului nervos la nivel mondial în 2021.

Afecțiunile care afectează sistemul nervos – cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, migrenele și demența – au depășit bolile de inimă și au devenit principala cauză a problemelor de sănătate la nivel mondial, potrivit unei noi analize importante publicate vineri, scrie Science Alert.

Peste 3,4 miliarde de persoane – 43% din populația mondială – au suferit o afecțiune neurologică în 2021, mult mai multe decât se credea până acum, a constatat analiza.

Studiul a fost realizat de sute de cercetători conduși de Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate (IHME), cu sediul în SUA, care a devenit o referință globală pentru statisticile de sănătate. Autorul principal al studiului, Jaimie Steinmetz, de la IHME, a declarat că rezultatele au arătat că afecțiunile sistemului nervos sunt acum „principala cauză la nivel mondial a poverii globale a bolilor”.

Cazurile acestor afecțiuni au crescut cu 59% în ultimele trei decenii, a spus ea, creșterea fiind determinată în principal de faptul că populația mondială îmbătrânește și crește rapid.

Cercetătorii au analizat modul în care 37 de afecțiuni neurologice diferite au afectat starea de sănătate precară, dizabilitatea și decesul prematur în 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021.

Aceste date au fost folosite pentru a estima câți ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza fiecărei afecțiuni, numiți ani de viață ajustați în funcție de handicap (DALY). Peste 443 de milioane de ani de viață sănătoasă au fost pierduți din cauza afecțiunilor sistemului nervos la nivel mondial în 2021, o creștere de 18% față de 1990, a constatat studiul.

Cu toate acestea, dacă s-a ajustat vârsta și dimensiunea în creștere a populației, DALYs și decesele cauzate de aceste afecțiuni au scăzut de fapt cu aproximativ o treime, au spus cercetătorii. Accidentul vascular cerebral (AVC), care era contabilizat anterior ca o boală de inimă, a fost de departe cea mai gravă afecțiune neurologică analizată, reprezentând 160 de milioane de ani de viață sănătoasă pierduți.

Acesta a fost urmat de o formă de leziuni cerebrale numită encefalopatie neonatală, migrenă, demență, inclusiv boala Alzheimer, leziuni nervoase cauzate de diabet, meningită și epilepsie.

Principalul motiv pentru care afecțiunile sistemului nervos au depășit bolile cardiovasculare în cea mai recentă analiză a fost o schimbare recentă a clasificării Organizației Mondiale a Sănătății, care a mutat accidentul vascular cerebral în categoria neurologică, a declarat Steinmetz pentru AFP.

Numărul masiv de ani sănătoși pierduți din cauza acestor afecțiuni s-a datorat în parte faptului că mai multe dintre ele pot ucide copii sub cinci ani, cum ar fi traumatismele din timpul nașterii care duc la encefalopatie neonatală, asfixie sau meningită, a spus ea.

Citește și