Decizia vine în contextul în care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că modificările efectuate la codul electoral au fost neconstituţionale. În plus, Curtea a decis că deputaţii nu au avut suficient timp pentru a studia proiectul de lege şi pentru a propune eventuale amendamente, scrie POLITICO.

ULTIMELE ȘTIRI

VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului

Alianţa PSD-PNL se gândeşte la reglementarea TikTok. Extrema dreaptă, din ce în ce mai preferată de tineri în mediul online

Candidaţii unui partid pro-rus din Republica Moldova vor putea participa la alegerile prezidenţiale din acest an

Principele Regent Nicolae va fi repatriat şi înhumat lângă fratele său, Regele Carol al II-lea

Vezi mai multe articole din categoria politic

Partidul Şor, numit după Ilan Şor, un om de afaceri moldovean care trăieşte în exil în Israel, a fost dizolvat în iunie după ce o instanţă a constatat că a plătit cetăţeni pentru a provoca dezordine şi tulburări.

,,Această decizie nu numai că restabileşte drepturile indivizilor, dar pune sub semnul întrebării şi legitimitatea alegerilor trecute”, a declarat Ilan Şor într-o postare pe Instagram, salutând decizia Curţii.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că guvernul va respecta hotărârea Curţii Constituţionale din 26 martie, dar va depune toate eforturile pentru a împiedica orice persoană care are legături cu organizaţii criminale să candideze la funcţii publice.

,,Vom face ajustări în conformitate cu hotărârea Curţii, dar nu vom permite grupurilor criminale să preia controlul asupra procesului electoral şi să submineze democraţia în Moldova”, a declarat Grosu, potrivit POLITICO.

Ilan Şor, condamnat în 2017 la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă şi spălare de bani, a organizat, în cursul anului trecut, proteste împotriva preşedintelui pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu. Autorităţile moldoveneşti au declarat că demonstraţiile au făcut parte dintr-o campanie rusă de înlocuire a administraţiei în exerciţiu cu una pro-Kremlin.

Moldova a acuzat de mai multe ori Rusia că încearcă să destabilizeze situaţia ţării, mai ales în republica separatistă Transnistria, aliată Kremlinului, şi în regiunea autonomă Găgăuzia din sudul ţării.