Bucureștiul apare pe lista oraşelor europene cu cele mai ieftine locuințe. Potrivit unui studiu recent, suntem pe locul al treilea în topul accesibilităţii după Bruxelles și Sofia.

Însă acest raport ia în considerarea doar prețul mediu pe metru pătrat raportat la salariul mediu și nu ține cont și de calitatea locuinţei sau de condițiile de trai din oraş.

Potrivit unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară un client are nevoie, în medie, de 96,2 salarii medii brute pentru a cumpăra o locuinţă de 70 de metri pătrați în București, ceea ce plasează capitala pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai ieftine locuinţe.

Mai bine decât noi la acest capitol stau Bruxelles și Sofia. La polul opus, locuitorii din Praga, Bratislava, Varșovia și Belgrad au nevoie de peste 150 de salarii medii brute anuale pentru a-și lua o locuință.

Pentru București a fost luat în calcul un salariu mediu de puțin peste 5 mii de lei și un metru pătrat de aproximativ 1.600 de euro.

Dan Petre, sociolog: „Deci este mai ieftină o locuință în București decât în alte capitale. Dar atunci când vorbim de calitatea vieții și de costul locuirii din București trebuie să luăm în calcul și alți factori. Cum ar fi poluarea, accesul la servicii de sănătate, cum ar fi accesul la educația de calitate, cum ar fi accesul la spații verzi, din acest punct de vedere Bucureștiul nu stă la fel de bine ca alte capitale”.

Pe de altă parte, după cumpărarea unei locuințe pot să apară mai multe cheltuieli, mai ales că în București aproximativ 80% dintre clădirile rezidențiale sunt vechi.

Andrei Ivan, expert în dezvoltarea proiectelor sustenabile: „Valoarea apartamentelor din clădirile vechi în țările vestice și nordice își pot menține valoarea în timp, pe când la noi trendul este să scadă valoarea acestor apartamente pentru că 1, nu sunt alineate la noile cerințe, sunt mult mai vulnerabile din punct de vedere al riscului la seism”.

Pe de altă parte, față de alte capitale europene orașul nostru nu oferă aceleași condiții de trai.

Mihnea Matache, specialist comunicare GREENPEACE: „Clar la nivel european Bucureștiul se evidențează printr-o calitate a vieții mai scăzută. Vorbim inclusiv de la mobilitate, până la nivelul de poluare, până la nivelul traficului, cât timp oamenii petrec efectiv în trafic. De cât spațiu verde au parte oamenii. Sunt foarte multe arii în care Bucureștiul deși are prețuri mai avantajoase în ceea ce privește imobiliarele are foarte multe sectoare în care a rămas codaș sau în care nu s-a dezvoltat în ritmul altor orașe europene”.

În București numai în luna februarie au fost cumpărate aproape 10 mii de locuințe.