O amabarcațiune suspectă a fost găsită, săptămâna trecută, în apropiere de Tuzla. Ulterior, după ce a fost tractată, aceasta a fost ținută în Portul Constanța timp de aproape o zi.

În cele din urmă, ambarcațiunea, o dronă maritimă, a fost detonată vineri, 5 aprilie, de pirotehniștii MApN și ai SRI, în poligonul Capu Midia.

Aceasta, care a fost ținută în Portul Constanța în apropierea unor petroliere, avea la bord o jumătate de tonă de explozibil, informează TVR Info, care citează site-ul NavalNews.

Asta înseamnă de peste două ori mai mult decât are o rachetă modernă Harpoon. Cel mai probabil, ambarcațiunea de aproape 10 metri lungime era ucraineană, însă specialiștii nu exclud nici să fi fost rusească.

Cert este că amabarcațiunea era extrem de periculoasă. Sursa acestor informații este foarte credibilă, spun analiștii militari.

„Specialistul respectiv, Sutton, este cel care s-a preocupat cel mai mult de dronele navale, publică în NavalNews și este credibil”, a afirmat Cdor (r) Valentin Mateiu.

„O încărcătură de 400 de kg poate produce, mai ales într-un port, o explozie puternică și efectul poate fi extrem de periculos pentru întreaga infrastructură”, a mai spus acesta.

Până acum, autoritățile române au refuzat să ofere detalii despre această ambarcațiune, însă au recunoscut că a fost vorba de un incident periculos.

„Ceea ce vă pot spune este faptul că, așa cum acționăm împotriva minelor marine, care sunt un pericol deosebit de important, și aceste drone de suprafață sunt elemente periculoase”, a afirmat Viceamiral Mihai Panait, şeful Statului Major al Forţelor Navale.