Premierul belgian a avertizat că Moscova încearcă să aducă mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European.
Vocea Europei este acuzată că ar fi finanțată de Rusia pentru a influența politicienii europeni, iar Belgia și alte țări au impus sancțiuni și au lansat investigații.
Acțiunile rețelei pro-ruse ridică preocupări serioase în privința securității atât în Cehia, cât și în întreaga Uniune Europeană.
Cu mai puțin de două luni înainte ca alegătorii europeni din 27 de țări să participe la alegerile pentru Parlamentul UE, Belgia spune că investighează rețelele pro-ruse care încearcă să influențeze votul, scrie BBC.
Scopul Moscovei a fost să aducă mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European, a spus premierul Alexander de Croo.
„Sprijinul slăbit pentru Ucraina servește Rusia pe câmpul de luptă”, a spus el.
Guvernul ceh a declarat recent că a destrămat o rețea pro-Kremlin.
Agențiile de informații atât din Praga, cât și din Polonia au declarat că site-ul de știri Vocea Europei a fost finanțat de Moscova pentru a răspândi propagandă și a canaliza bani către politicienii europeni simpatici. Site-ul web nu a răspuns la acuzații.
Referindu-se la dezvăluirile cehe, premierul Alexander de Croo a spus că serviciile de informații belgiene au confirmat că rețelele de spionaj funcționează în Belgia și în alte câteva țări europene.
„Investigația arată că Moscova a abordat membri europeni ai parlamentului [și] a plătit și membri europeni ai parlamentului pentru a promova o agendă rusă aici”, a spus premierul belgian.
El a spus că autoritățile belgiene au lansat o urmărire penală, dar nu au dat numele cuiva suspectat că a primit bani. Nu a avut loc nicio plată în numerar în Belgia însăși, deși se desfășura o interferență pro-rusă, a explicat el.
O serie de politicieni de extremă dreaptă din Europa sunt considerați simpatizanți față de Rusia. Rapoartele cehe au sugerat că Vocea Europei a plătit politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Țările de Jos și Ungaria în schimbul unor remarci pro-ruse pentru a ajuta la influențarea alegerilor din 6-9 iunie.
La începutul acestei săptămâni, un candidat al partidului de extremă-dreapta AfD din Germania, Petr Bystron, a „negat cu vehemență” acuzațiile din presa cehă că ar fi primit bani rusești.
Scopul Moscovei a fost să aducă mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European, a spus liderul belgian, adăugând că a fost în legătură cu omologul său ceh și cu șefii Comisiei Europene și ai Parlamentului European.
„Nu putem permite acest tip de amenințare rusă în mijlocul nostru”, a spus el, subliniind că țara sa are responsabilitatea de a asigura un vot liber și sigur în timpul alegerilor pentru Parlamentul European.
Capitala Belgiei, Bruxelles, găzduiește atât executivul UE, Comisia Europeană, cât și una dintre casele Parlamentului.
Premierul ceh Petr Fiala a avertizat că acțiunile rețelei pro-ruse riscă să aibă un impact grav atât asupra securității cehe, cât și a UE. Guvernul său a impus sancțiuni atât site-ului Vocea Europei, cât și a doi ucraineni pro-ruși.
Citește și