Azi se fac 20 de ani de la intrarea României în NATO.

Românii cred că NATO are obligația de a ajuta țara în cazul unui atac.

România a rotit peste 50.000 de militari în conflictele de pe glob, unde a cheltuit peste 4 miliarde de lei.

Azi se fac 20 de ani de la intrarea României în NATO. Klaus Iohannis și Marcel Cilacu, la Nicolae Ciucă și Luminița Odobescu se mândrească cu apartenența la cea mai importantă alianță militară a lumii. Dincolo de discursuri, NATO este prima garanție de securitate a României.

România a început să coopereze cu statele aliate și partenere. De exemplu, acum, sunt peste 4.000 de militari aliaţi, în bazele de la Kogălniceanu (grupul american de luptă şi detașamentul de aeronave pentru poliţia aeriană), Cincu (Grupul de luptă NATO condus de Franţa), Deveselu (unitatea antirachetă Aegis Ashore) şi Câmpia Turzii (detaşamentul de drone MQ-9 Reaper din SUA şi Ţările de Jos). Toate aceste lucruri duc, implicit, și la creșterea nivelului de apărare al țării noastre. Totodată, România are mai multe structuri aliate de comandă pe teritoriul său: Corpul Muntinaţional Sud Est (Sibiu), Divizia multinaţională şi Forţa de Integrare NATO (Bucureşti) şi Brigada Multinaţională (Craiova). La acestea se adaugă Centrul de excelenţă Humint de la Oradea. Iar apartenența la alianță a dus și la investiții în armată, care însă trebuie accelerate.

Românii cred că NATO are obligația de a ajuta țara în cazul unui atac. În ultimul sondaj făcut de alianță, chiar luna asta, 63% dintre respondenții români au spus că ar fi de acord, de exemplu, ca armata să ajute un stat aliat în caz de atac, 13% că nu ar fi de acord, 21% că nu sunt nici de acord, nici împotrivă, iar restul că „nu știu”. În cazul unui atac asupra României, însă, 80% cred că ar trebui să fie apărați de alte state aliate, 13% au spus că nu sunt nici de acord, nici împotrivă, 5% că nu sunt de acord şi restul că „nu știu”. Același sondaj arată și că 50% dintre români se simt în siguranță, însă este posibil ca procentajul să fie acesta și din cauza războiului de la granițele noastre.

Aderarea la NATO a însemnat şi participarea la misiuni internaționale. România a rotit peste 50.000 de militari în conflictele de pe glob, unde a cheltuit peste 4 miliarde de lei. Peste 30 de militari au murit iar alţi aproximativ 100 au rămas cu răni grave. În acest moment, ţara noastră are dislocaţi aproximativ 500 de militari în misiuni externe. De asemenea, cum spuneam și mai devreme, suntem gazdele mai multor grupuri de luptă și structuri aliate, fapt care contribuie la creșterea apărarii pe flancul de est al NATO.

Citește și