În Munţii Făgăraş, la peste 1.800 metri altitudine, pe fondul insolaţiei şi al temperaturilor pozitive care se vor înregistra, zăpada se va umezi puternic şi se va îngreuna. În stratul superior, de 20-30 cm, zăpada este deja umedă şi extrem de instabilă, rezistenţa stratului fiind în ansamblu scăzută în primii 50-70 cm. În profunzime se întâlnesc unele cruste de gheaţă intercalate cu cristale fine şi faţetate, iar în apropierea solului întâlnim cristale de tip cupă pe versanţii nordici, arată meteorologii.

ULTIMELE ȘTIRI

Războiul informațional împotrivă Franței continuă: Un site fals recrutează francezi care vor să lupte în Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a fost fotografiat pe terenul de golf alături de soţia sa, în judeţul Alba

Un fost cancelar german, prieten cu Putin, spune cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina: Poate că acest lucru ne poate ajuta să găsim o soluţie

Atenţionarea lui Donald Tusk: Europa se află în ,,epoca de dinaintea războiului’

Vezi mai multe articole din categoria meteo

Pe creste sunt formate cornişe, care se pot rupe cu uşurinţă şi destabiliza stratul, iar pe unele văi şi în zonele adăpostite sunt troiene mai vechi, de peste 2 metri.

„La supraîncărcări ale stratului dar şi în mod spontan, pe fondul vremii calde, straturile umede şi instabile din partea superioară a zăpezii, cu rezistenţă scăzută în primii 30-70 cm, pot aluneca peste straturile mai vechi şi dure din interior pe pantele mai înclinate şi cu depozite mai mari, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, riscul fiind mare(4). În cazuri izolate pot fi angrenate în avalanşe straturile din profunzime, iar unele avalanşe pornite de la altitudini de peste 1800 m vor coborî sub această altitudine”, se arată în Buletinul Nivologic al ANM, valabil de vineri de la ora 20.00 până duminică la ora 20.00.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, riscul declanşării avalanşelor va fi moderat.

Conform meteorologilor, va fi risc însemnat de avalanşă în Munţii Bucegi, Munţii Ţarcu-Godeanu, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Rodnei şi Munţii Călimani-Bistriţei.