După ani de așteptare au început lucrările și la centrul de mari arși de la Târgu Mureș. Spitalul va avea 25 de săli de operații și o secție de terapie intensivă cu 57 de paturi, la standarde europene.

Autoritățile spun că toate cele trei unități medicale promise pentru tratarea pacienților cu arsuri, vor fi gata până în 2025. Celelalte două centre se construiesc la Timișoara și București.

De câteva zile, utilajele lucrează la foc continuu în curtea Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș. Zona unde acum aterizează elicopterele SMURD urmează să fie mutată, pentru a face loc viitorului Centru de Mari Arși. Totul este gândit după un model franțuzesc.

Mircea Popescu, reprezentant firmă de construcții: „Clădirea are trei etaje și un etaj tehnic, plus o puncte de legătură care leagă centrul cu spitalul”.

Spitalul va avea 25 de săli de operație și o secție de terapie intensivă cu 57 de paturi.

Dr. Dorobanțu Dorin Constantin, chirurgie generală: „Este un centru de arși care are în structură cinci paturi de arși gravi și zece de terapie intermediară. Noi suntem extrem de înghesuiți și cu lipsă acută de spații medicale, și cu facilități la nivelul la care trebuie să fim astăzi”.

Astfel, nu va mai trebui ca pacienții să fie transferați de la Târgu Mureș la București sau în străinătate. Banii vin de la Banca Mondială, iar valoarea proiectului se ridică la peste 300 de milioane de lei, fără TVA. Cea mai mare provocare va fi, însă, găsirea personalului calificat.

Florin Crăciun, manager Spital Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: „Noi nu avem în structura spitalului partea de îngrijiri pentru arși în așa fel încât în momentul de final de 2025 personalul să fie trainuit în țară sau în străinătate, dacă este cazul ca să putem porni cu brio partea de tratament al pacienților cu arsuri”.

Dr. Alexandra Rafila, ministrul Sănătății: „Colegii care lucrează în chirurgie plastică să poată să asigure prin rotație, atât în secțiile de chirurgie, cât și în centrele de arși”.

Centre similare urmează să fie construite și la București și Timișoara. Costul celor trei spitale dedicate marilor arși se ridică la un un miliard de lei.