Ucraina nu se va preda niciodată Rusiei, au transmis oficialii de la Kiev, în replică la declarația făcută de Papa Francisc.
Într-un interviu difuzat de televiziunea elvețiană de stat, Suveranul Pontif a sugerat că Ucraina ar trebui să ridice steagul alb și să înceapă negocierile.
Între timp însă, Moscova trimite pe front bombe tot mai mari, care fac prăpăd unde lovesc.
Lorenzo Buccella, jurnalist de la Radio Televiziunea Elveţiană: Se spune adesea despre conflictul din Ucraina că ar fi nevoie de capitulare, de steagul alb al capitulării, ceea ce pentru unii ar însemna că s-ar legitima cel mai puternic. Este corect sau greșit să gândim în acest fel?
Papa Francisc: Este o interpretare, dar cred că cel mai puternic este cel care înțelege situaţia, cel care se gândeşte la popor, cel care are curajul steagului alb și al negocierii.
„Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru”, a răspuns tăios ministrul de Externe al Ucrainei.
Directorul de comunicare al Vaticanului a emis ulterior un comunicat prin care a încercat să clarifice cuvintele Papei. Acesta a precizat că Înaltul Prelat a folosit expresia „steag alb” pentru a indica o încetare a ostilităților, un armistițiu la care se poate ajunge prin curajul negocierii”.
Între timp, potrivit CNN, rușii au început să folosească bombe cu putere mare, care au decimat apărarea ucraineană și au înclinat balanța în favoarea lor pe linia frontului. S-a ajuns la asta după ce rușii au transformat o armă de bază în perioada sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca craterere cu un diametru de 15 metri.
Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute din Londra: „Efectul este acela de a oferi Rusiei o putere de foc suplimentară, o putere de foc mult mai serioasă, deci mult mai explozivă decât un proiectil de artilerie sau o rachetă.”
Bomba teleghidată cu planare are o tonă și jumătate. Este lansată de avioane militare de la 60-70 de kilometri altitudine, din afara razei de acțiune a multor sisteme de apărare aeriană.
Imagini filmate recent în regiunea Donețk arată puterea lor, după ce au lovit centrale termice, fabrici și blocuri turn de unde ucrainenii își coordonează apărarea.