Aproape 80 de percheziții au avut loc marți dimineață în 14 județe din țară. Procurorii DIICOT vizează două rețele care, din 2022 până acum, au reușit să introducă ilegal în țară tutun și materiale pirotehnice.
Procurorii DIICOT susțin că în ultimii doi ani au interceptat peste opt tone de materiale pirotehnice introduse ilegal în țară. De altfel, de mai bine de patru ore anchetatorii verifică depozitul celui mai mare importator de artificii.
Proprietarul afacerii este un apropiat al unor lideri politici din Timiș și în trecut a mai fost vizat de percheziții pentru evaziune fiscală
Dan Pintilie, proprietarul afacerii: „Firma e importatoare directă și e marcă înregistrată. Cât or căutat, și în 30 și în 31 decembrie, inventarul, n-au găsit nimic. La mine în depozit toate sunt inscripționate. Nu există să zici că gata, domnule, materiale pirotehnice de contrabandă”.
Numitorul comun între articole pirotehnice și tutun este dat de câțiva angajați antifraudă și polițiști, care ar fi ajutat la introducerea lor în țară.
Potrivit anchetatorilor, până acum au reușit să intercepteze 12 transporturi ilegale, care însumează zeci de tone de tutun și materialele pirotehnice. Anchetatorii au desființat acum trei fabrici clandestine de țigarete, două în România și una în Cehia.
Reporter: Aveți treabă și cu trafic de țigări? Cu niște fabrici clandestine din Suceava?
Dan Pintilie, proprietarul afacerii: „Nuuu, dar de unde?! Eu în primul rând nu fumez și nu m-am ocupat niciodată cu așa ceva, de țigări, rămân surprins. Nu știu, eu nu fumez și nu agreez fumatul”.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest caz se ridică la peste 12 milioane de euro.