Criza energetică a fost învinsă în Europa datorită reducerii voluntare a consumului de energie, conform unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.
În februarie 2024, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%.
În schimb, România nu a luat nicio măsură de reducere voluntară a consumului de energie.
Criza energetică a fost învinsă în Europa datorită reducerii voluntare a consumului de energie, conform unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă. În februarie 2024, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%. În schimb, România nu a luat nicio măsură de reducere voluntară a consumului de energie.
Germania, Italia, Franța, Portugalia și Spania au cele mai robuste măsuri de eficiență energetică la consumatorii casnici. Numai aceste 5 țări au acoperit peste 60% (echivalent cu 254,12 bcm) din cererea de gaze a UE în 2021. Bulgaria, Letonia și România nu au implementat nici o măsură de reducere voluntară a energiei.
România nu a luat nici o măsură de reducere voluntară a consumului de energie, justificând că nivelul consumului de energie electrică este deja printre cele mai scăzut per persoană din Europa, aspect complet greșit deoarece în fapt nivelul scăzut al consumului se datorează sărăciei energetice din România și a condițiilor ambientale improprii în care stau cca 39% dintre români.
„Analiza arată ce s-a întâmplat în toate țările Uniunii Europene în ultimii trei ani de zile, odată cu declanșarea crizei energetice. Am regăsit patru categorii mari, țări care au obligat pe toată lumea să vină cu măsuri de reducere a energiei consumate, sunt țări care au obligat doar instituțiile publice să vină cu măsuri de reducere a energiei consumate, cei care au recomandat să ia anumite măsuri de reducere a consumului și trei țări, printre care și România, care nu au luat nicio măsură în acest sens”, a explicat Dumitru Chisăliță, autor al analizei.
Citește și