Printre duşmanii unui intestin sănătos se numără un nume nebănuit: guma de mestecat fără zahăr

Apreciată pentru conţinutul redus în calorii şi pentru că luptă contra cariilor, dorită de cei care practică sport şi ţin la silueta lor, în unele cazuri, guma poate provoca umflături abdominale şi tulburări intestinale.

Confirmarea vine dintr-un studiu al Universităţii din California-Davis (SUA), care a analizat legătura dintre aportul de sorbitol, compoziţia florei bacteriene intestinale şi tulburările gastrointestinale.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: NATO şi America au ratat obiectivul numit descurajarea Rusiei. Dacă Putin câştigă în Ucraina, nu mai avem război în Europa până în 2030, avem 30 de ani de război

Ciolacu explică de unde vor fi luaţi banii pentru despăgubiri în cazul „Roşia Montană”

Previziunile lui Ciolacu: România intră în Schengen rutier până la finalul anului. În 2025 fără vize

Paris 2024 dezvăluie afişele oficiale – tentă suprarealistă şi obsesie pentru detalii

Vezi mai multe articole din categoria social

Sorbitolul este un îndulcitor prezent în multe alimente dietetice, fără adaos de zaharuri, precum guma de mestecat, dar şi (în mod natural) în fructe precum mere şi avocado. Este cunoscut şi pentru puterea sa laxativă.

„Studiul nostru sugerează că, de regulă, bacterii

Ce medicament rezolvă problema

Analizând microbiomul intestinal al unor şoareci, cercetătorii au descoperit că microorganismele specifice aparţinând clasei clostridiilor sunt esenţiale pentru descompunerea şi eliminarea sorbitolului consumat în dietă.

Dar utilizarea antibioticelor şi a dietelor bogate în grăsimi poate reduce semnificativ nivelul acestor bacterii

Pentru a depăşi problema, cercetătorii au completat dieta

Potrivit studiului, melasazina, un medicament antiinflamator, ar putea trata şi intoleranţa la sorbitol la om, exercitând un mecanism de acţiune similar cu bacterii