Comandantul armatei europene Eurocorps, la care este asociată și România, a fost demis miercuri de îndată și rechemat imediat în țara sa, după o anchetă a contraspionajului militar polonez.
Ministerul polonez al Apărării anunţă miercuri că l-a rechemat din post şi l-a demis din funcţie ”de îndată” pe comandantul polonez al Statului Major unic european Eurocorps, locotenent-generalului polonez Jaroslaw Gromadzinski, în urma unei anchete a contraspionajului militar, relatează AFP.
Serviciile de informaţii au ”deschis o anchetă de control” cu privire la accesul locotenent-generalului polonez Jaroslaw Gromadzinski la informaţii secrete, în urma unor ”noi informaţii despre ofiţer”, anunţă într-un comunicat Ministerul polonez al Apărării.
”Ca atare, s-a luat decizia de a-l demite pe generalul Gromadzinski din funcţia de comandant al Eurocorps şi de a-l rechema imediat în ţara sa”, anunţă ministerul.
Alt ofiţer urmează să fie desemnat ”să asigure continuitatea” în postul ocupat până acum de către generalul polonez, ”de îndată”, anunţă ministerul.
Varşovia nu face absolut nicio precizare cu privire la aceste informaţii noi despre generalul său şi nici cu privire la ancheta în curs.
Înainte de a deveni comandantul Eurocorps, în iunie, generalul Gromadzinski era consilierul-coordonator al şefului Statului Major al armatei poloneze.
În ultimele luni, el a a făcut parte din echipa de asistenţă internaţională a Ucrainei la Wiesbaden, în Germania unde, alături de militari americani, el era responsabil de formarea unor militari ucraineni.
Eurocorps, înfiinţat în 1992, este un corp de armată unic de felul său, din care fac parte 1.000 de militari din şase state membre ale Uniunii Europene (UE), numite ”naţiuni cadru”, şi anume Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia şi Spania, care finanţează şi aministrează organizaţia.
Mai multe ”naţiuni asociate” – Austria, Grecia, Italia, România şi Turcia – susţin Eurocorps, furnizându-i ofiţeri în Statul Major.
Acest corp – a cărui misiune este să dirijeze şi să coordoneze operaţiuni multinaţionale de mare amploare în contul UE şi NATO – poate comanda până la 60.000 de militari din cadrul Forţelor terestre.
Cartierul General al Eurocorps se află la Strasbourg.