Ziua Teatrului a fost instituită în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru.
Ziua Internațională a Teatrului se sărbătoreşte la nivel mondial din anul 1962.
Teatrul, așa cum îl cunoaștem astăzi, își are originile în Grecia Antică.
Încă de când a apărut în vizorul public, Inteligența Artificială a provocat domeniul cultural-artistic. A fost greva Sag-Aftra, protecția drepturilor de autor și temerile cu privire la viitor. Cum va arăta teatrul în era A.I.?
Anul acesta, în Cehia, Agenția Tehnologică de Stat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe au lansat un experiment: „A.I.:Când un robot scrie o piesă de teatru”, prima piesă de teatru, spun ei, scrisă de un robot. Piesă pe care o puteți vedea montată la Teatrul Nou în regia lui Mircea Rotaru.
Când Inteligența Artificială va lua meseria actorilor? Deja pot picta, pot edita sau chiar crea poze. Dar când un robot poate dansa, juca teatru, cânta sau cel mai important, exprima artistic? Da, într-un scenariu utopic, îți pui casca VR și te trezești într-o sală de spectacol, apeși pe un buton și apare o hologramă care să-ți recite. „Hei, Siri” sau „Hei, Alexa” și vei avea o orchestră robotizată în living-ul tău. Să ajungă la performanța asta? Cel mai probabil. Să o înlocuiască? Răspuns: negativ.
Platon spunea „Teatrul este mimesis”, imitație, apoi vine discipolul lui, Aristotel care adaugă „Teatrul înseamnă cunoaștere”, cunoaștere de orice fel. Că tot am ajuns la Aristotel, avem conceptul de catharsis, regăsit în lucrearea „Poetica”. Pe scurt: purificarea. Mergând pe conceptul acesta, vezi un suflet pe scenă a cărui inimă bate pentru tine, spectatorul. Asta nu poate fi înlocuit.
Citește și