Atacurile, dintre care cel mai mare a avut loc vineri, au provocat daune majore la instalaţiile de generare şi de transmisie.
Importurile de energie au ajuns marţi la aproximativ 18.650 de megawaţi oră (MWh), faţă de 14.900 MWh duminică, a precizat ministerul într-un comunicat.
Potrivit comunicatului, Ucraina a importat energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova.
Ucraina a fost conectată la reţeaua unită a Uniunii Europene încă din primele săptămâni ale invaziei la scară largă a Rusiei din februarie 2022. Importurile provin din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova, a declarat pentru Reuters operatorul de reţea Ukrenergo.
Ucraina, care are un sector extins de energie nucleară civilă, era un exportator net de energie înainte de invazia şi ocuparea ulterioară de către Rusia a celei mai mari centrale nucleare din Europa.
În oraşul nord-estic Harkov şi în părţi din regiunea Zaporizhzhia din sud-estul ţării, 200.000 de locuitori au rămas fără electricitate de la atacuri.
Întreruperi de energie electrică de urgenţă au fost introduse, de asemenea, în oraşul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră.
Moscova a declarat că instalaţiile energetice ucrainene sunt ţinte legitime şi că astfel de atacuri au ca scop slăbirea armatei Kievului.
Aceasta spune că ultimele lovituri sunt represalii pentru atacurile ucrainene care au umbrit realegerea preşedintelui rus Vladimir Putin.
ULTIMELE ȘTIRI
Cât de mult ar trebui să postăm despre copiii noștri online? Franța interzice sharenting-ul prin lege
Ucraina importă masiv energie electrică din România, Slovacia, Polonia după atacurile ruseşti asupra infrastructurii critice
Compania Rheinmetall primeşte peste 130 de milioane de euro în fonduri UE pentru a creşte capacităţile de producţie a loviturilor de artilerie. România, printre ţările în care vor fi dezvoltate proiecte
Ion Cristoiu: Pamfil Şeicaru – nemulţumit că tipografia „Curentul” are puţine comenzi de la Guvern
Vezi mai multe articole din categoria economic