Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este obligată de instanţă să plătească daune morale de 75.000 de euro familiei unui bărbat care şi-a pierdut viaţa acum 10 ani într-un accident rutier.
Şoferul s-a răsturnat cu TIR-ul după ce a lovit o insulă de reglementare a traficului. După analizarea expertizelor, magistrații de la Tribunalul Bihor au considerat că respectiva construcție a fost proiectată şi executată greşit.
Accidentul în care a murit bărbatul de 45 de ani a avut loc la intrarea în localitatea Gepiu, din Bihor. Victima venea din Mehedinți și pentru că nu cunoștea drumul și era noapte a observat târziu această insulă de calmare a traficului și a tras brusc de volan ca să o evite.
Camionul a intrat în balans, cabina a lovit un copac și apoi tot vehiculul s-a răsturnat și s-a izbit de un alt copac.
Rudele bărbatului au susținut 10 ani în instanță că insula nu era bine proiectată și că din această cauza a avut loc tragedia.
Agnana Cioclei, fiica bărbatului decedat: ”A avut un accident în așa numitele ”insule ale morții”, niște alveole proiectate greșit. În acești zece ani, de patru ori s-a încercat închiderea procesului”.
Acum, tribunalul din Bihor le-a dat oamenilor dreptate.
Mircea Ursuța, avocat: ”Se face dovada faptului că există culpa CNADNR-ului în proiectarea și amplasarea acelor alveole, alveole amplasate la ieșire, neiluminate și cu acea curbă la 90 de grade, aspecte care au condus la producerea accidentului”.
Potrivit Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe drumurile din România sunt construite câteva sute de insule de calmare a traficului. Cea din Bihor nu ar fi fost complet amenajată.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: „Analizăm posibilitatea să ne îndreptăm împotriva constructorului care a executat lucrarea respectivă. Accidentul a avut loc în perioada de execuție a lucrărilor, nu după recepționarea lucrărilor. După ce acele insule au fost finalizate, practic din 2015 nu a mai avut loc niciun accident acolo”.
Unii șoferi susțin însă că pericolul există și acum.
Șofer: ”Nu sunt făcute în condiții cum trebuie. Sunt prea înguste, prea … Vă uitați, pe lateral, toate camioanele ies în decor…”.
Iniţial, familia a cerut daune morale de 400.000 de euro pentru soția șoferului și câte 300.000 pentru fiecare dintre cei doi copii.
Tribunalul Bihor a decis însă că soţia bărbatului va primi doar 15.000 de euro, iar copiii – deveniţi între timp adulţi – câte 30.000 de euro. Familia a anunţat că va contesta aceste sume.