Au fost momente de reculegere luni la Ateneul Român unde a fost depus sicriul istoricului și citicului literar Nicolae Manolescu, membru titular al Academiei române şi preşedinte al Uniunii scriitorilor.
Personalitate marcantă a culturii româneşti a modelat generații de oameni de litere. Nicolae Manolescu a murit la vârsta de 84 de ani.
Sute de oameni au trecut prin foaierul Ateneului Roman pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului Nicolae Manolescu.
Au fost acolo personalități culturale, foşti studenţi dar şi prieteni apropiați.
Stere Gulea, regizor: ”Pentru generația noastră a însemnat foarte mult, pentur că era un reper de judecată nealterată, neinfluențată de comandamente politice și ideologice pe cât posibil, în orice caz unul dintre care oamenii ale căror cronici și verdicte erau foarte respectate, pe lângă asta a fost și un foarte talentat scriitor. A avut cele mai bune cronici de eveniment politic, l-am cunoscut și în perioada aia, și că om, a fost o mare plăcere pentru că în afară de inteligenţa lui sclipitoare avea și mult umor„.
Nicolae Manolescu a fost, din 2005, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
Eugen Negrici, scriitor, critic: ”A însemnat un fenomen absolut pentru că perioada comunistă, Manolescu făcea o mulțime de lucruri pozitive dincolo de presiunile regimului, acționa prietenește cu noi, cu toți ceilalți”.
„Cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, au scris cei care i-au fost colegi.
De-a lungul carierei, Nicolae Manolescu a publicat, peste 30 de cărţi de critică, istorie literară şi eseuri. În 2008, a lansat lucrarea de referință ”Istoria critică, a literaturii române 5 secole de literatură”, la care a lucrat timp de 25 de ani.
Din 1990, a condus revista „România Literară” și a fost membru titular al Academiei Române. Iar 1997 și 2000 a prezentat, la PRO TV, emisiunea „Profesiunea mea, cultura”.
A fost și senator între 1992 și 1996, și chiar a candidat la alegerile prezidențiale. În anul 2000, s-a retras din viaţa politică.
Valeriu Stoica, fost politician roman: ”Îl pierdem din această lume dar nu-l pierdem pentru că el rămâne în lumea culturală și pentru fiecare dintre noi rămâne inemnul pe care el l-a spus când scria despre bunul lui prieten Alex Ștefănescu, care a trecut și el la cele veșnice cu puțin timp în urmă, nu te vom uita, vom continua să te citim, așa cred că trebuie să îi spunem lui Nicolae Manolescu, nu te vom uita, vom continua să te citim”.
Într-un mesaj În Memoriam, Academia Romana transmite că Nicolae Manolescu: ”De-a lungul celor peste șase decenii de activitate, s-a identificat cu literatura pe care a comentat-o, a apărat-o și a ilustrat-o.
A redefinit, chiar a consacrat cronica literară printr-o constantă autoritate și prin seducția fără precedent. ”
Dumnezeu să îl odihnească în pace!