Cele mai grave atacuri cibernetice recente din Regatul Unit sunt responsabilitatea „agenţilor ostili” din China. Guvernul britanic se pregăteşte să anunţe o serie de noi sancţiuni împotriva Beijingului, într-o mişcare care pare să sublinieze o înrăutăţire a relaţiilor dintre cele două ţări.

Cazul din 2021, al registrului electoral britanic din care au fost furate datele personale – nume, prenume şi adresă – a 14 milioane de alegători, precum şi ameninţările la adresa parlamentarilor care au vorbit împotriva Chinei, toate atribuibile Beijingului şi unei ţări care pentru premierul Rishi Sunak reprezintă „o provocare epocală de care trebuie să ne apărăm”.

ULTIMELE ȘTIRI

China are legătură cu atacurile cibernetice asupra listelor electorale din Marea Britanie, susține Oliver Dowden

Adrian Sârbu: Spectatorii noştri, românii, nu mai vor ca partidele să primească zeci de milioane de euro din buget. “Gata! Finanţaţi-vă singuri că aveţi destui bani şi membri!”

Liderii baltici: Statele NATO trebuie să se întoarcă la armată obligatorie şi trebuie să existe o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare

Schimbări majore la conducerea Boeing: CEO-ul Calhoun şi preşedintele Kellner pleacă

Vezi mai multe articole din categoria externe

„Este clar – a subliniat astăzi prim-ministrul – că China se comportă într-un mod din ce în ce mai asertiv în străinătate şi autoritar în ţară şi că este o ameninţare serioasă la adresa securităţii noastre economice”.

Noile măsuri vor fi anunţate în Parlament în această după-amiază de viceprim-ministrul Oliver Dowden, ca urmare a îngrijorării crescânde din Marea Britanie cu privire la activităţile de spionaj şi interferenţe politice întreprinse de guvernul chinez.

În septembrie anul trecut, Scotland Yard a arestat un cercetător parlamentar care avusese contact cu ministrul securităţii, Tom Tugendhat, şi cu preşedintele comisiei de afaceri externe, Alicia Kearns. În 2022, însă, serviciile au tras un semnal de alarmă cu privire la activităţile lui Christine Lee, un avocat chinez cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit unor surse guvernamentale, China, Rusia şi Iran se află în spatele campaniei de dezinformare care a apărut în jurul condiţiilor de sănătate ale Prinţesei de Wales. „Modusul de operare al statelor ostile – a declarat o sursă pentru Telegraph – este de a destabiliza situaţia atacând legitimitatea alegerilor sau a altor instituţii, ceea ce seamănă puţin cu ceea ce se întâmplă cu familia regală”.