ONU a adoptat prima rezoluție globală privind inteligența artificială.
Rezoluția a fost propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni.
Rezoluția globală privind inteligența artificială a fost aprobată în China.
ONU a adoptat în unanimitate prima rezoluție globală privind inteligența artificială. Rezoluția nu are caracter obligatoriu și a fost propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni. Scopul? Protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea A.I. pentru riscuri și protejarea drepturilor omului.
„Rezoluția consolidează ideea că este un subiect de mare interes și care are un mare impact. În cele din urmă, este mai ales un pas simbolic pentru Europa. Ea nu are cum să aibă efecte imediate pentru inteligența artificială care există în momentul de față. Încurajează țările să protejeze drepturile omului, să întărească protecția datelor personale, să monitorizeze riscurile inteligenței artificiale și fiecare țară va transpune cum crede această rezoluție”, a explicat Gabriel Marchidan, co-fondator IasiAI, la Aleph News.
Rezoluția este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a reglementa dezvoltarea A.I., pe fondul temerilor că inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, alimenta frauda sau conduce la pierderi dramatice de locuri de muncă, printre altele.
Întrebați dacă negociatorii s-au confruntat cu rezistență din partea Rusiei sau a Chinei – state membre ale ONU care, de asemenea, au votat în favoarea documentului – oficialii au recunoscut că au existat „o mulțime de conversații aprinse… Dar ne-am angajat activ cu China, Rusia, Cuba, alte țări care de multe nu sunt pe aceeași lungime de undă cu noi pe chestiuni.”
Citește și