OMS cere revizuirea rapidă a blocării convoaielor alimentare în nordul Gazei, subliniind riscul pentru viețile palestinienilor afectați de foamete.
Tedros Adhanom Ghebreyesus avertizează că blocarea convoaielor alimentare poate duce la decese în rândul celor înfometați din regiunea respectivă.
Șeful OMS subliniază necesitatea unei acțiuni imediate și rapide pentru a permite și accelera livrările de alimente în contextul unei situații umanitare critice.
Israelul se folosește de foamete ca „armă de război” în Gaza pentru a pune presiune asupra poporului palestinian să părăsească enclava asediată, afirmă Adel Abdel Ghafar, analist la Middle East Council on Global Affairs.
El a declarat că „visul” multor politicieni de extremă dreapta din Israel este de a face Gaza „nelocuibilă” pentru palestinieni, cu scopul de a restabili așezările pentru israelieni.
„Distrugerea școlilor, a spitalelor, a infrastructurii [face Gaza] aproape de nelocuibilă și va forța comunitatea internațională să primească și mai mulți refugiați și să subțieze populația din Gaza”, a spus el.
„Cred că Israelul vrea ca o mare parte din populație să plece și să devină refugiați în altă parte”.
Trupele israeliene au reținut 15 palestinieni în raiduri care au început ieri seară în Cisiordania ocupată, potrivit Societății prizonierilor palestinieni.
Acest lucru ridică numărul total al celor arestați din 7 octombrie la 7.770, inclusiv persoanele care au fost eliberate după detenție.
Ultimele arestări s-au concentrat în Ramallah și Qalqilya, dar au avut loc și în Jenin, Hebron și Betleem.
În timpul raidurilor au fost raportate abuzuri pe scară largă și bătăi severe, precum și amenințări împotriva deținuților și a familiilor acestora.
Medicii palestinieni spun că cel puțin 30 de persoane au fost ucise în Rafah de către forțele israeliene în ultimele 24 de ore.
„La fiecare bombardament care are loc în Rafah, ne temem că vor intra tancurile. Ultimele 24 de ore au fost una dintre cele mai grele zile de când ne-am mutat în Rafah”, a declarat Abu Khaled, tată a șapte copii.
„În Rafah, trăim în frică, suntem flămânzi, suntem fără adăpost și viitorul nostru este necunoscut. Fără nicio încetare a focului la orizont, am putea sfârși morți sau strămutați în altă parte, poate în nord și poate în sud [în Egipt]”, a declarat el, citat de agenția de presă Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, afirmă că declarația comună a celor patru state membre ale UE privind disponibilitatea lor de a recunoaște statul palestinian „constituie o recompensă pentru terorism”.
„Recunoașterea unui stat palestinian în urma masacrului din 7 octombrie trimite un mesaj către Hamas și celelalte organizații teroriste palestiniene că atacurile teroriste criminale asupra israelienilor vor fi reciproce cu gesturi politice față de palestinieni”, a declarat el într-o postare pe X.
„Orice implicare în recunoașterea unui stat palestinian nu face decât să îndepărteze ajungerea la o rezoluție și să sporească instabilitatea regională.”
Liderii celor patru țări au convenit să facă primii pași în direcția recunoașterii statului palestinian după o reuniune a Consiliului European de vineri de la Bruxelles.
Singapore a obligat ambasada israeliană din orașul-stat să retragă o postare „insensibilă” pe rețelele de socializare despre palestinieni, afirmă ministrul de interne.
Postul ar fi spus că Israelul a fost menționat de 43 de ori în Coran, dar nu și Palestina, potrivit presei locale.
Ministrul afacerilor interne, K Shanmugam, a declarat că a cerut Ministerului de Externe din Singapore să spună ambasadei israeliene să elimine postarea făcută duminică, după ce a aflat despre aceasta, lucru pe care misiunea l-a făcut imediat.
„Acea postare de pe pagina de socializare a ambasadei israeliene este complet inacceptabilă. Am fost foarte supărat când mi s-a spus despre ea”, a declarat Shanmugam reporterilor, potrivit unei transcrieri. „Este insensibilă și nepotrivită. Ea comportă riscul de a submina siguranța, securitatea și armonia noastră în Singapore”.
Ayman Safadi a declarat că guvernul Israelului își săvârșește crimele împotriva dreptului internațional „pur și simplu pentru că nu este descurajat”.
„Nu există nimic care să descurajeze Israelul, dar noi am depășit acest lucru. Guvernul israelian este condus de amenințări rasiste radicale”, a declarat Safadi în cadrul unui briefing de presă cu șeful ONU, Guterres, la Amman.
„Nu le putem permite să continue să înece întreaga regiune într-un haos și mai mare”.
O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Gaza, așteptată să fie votată în cursul zilei de astăzi, a fost elaborată împreună cu SUA pentru a evita un veto, potrivit unor diplomați care au vorbit cu agenția de presă AFP sub protecția anonimatului.
„Ne așteptăm, cu excepția unei răsturnări de situație de ultim moment, ca rezoluția să fie adoptată și că SUA nu vor vota împotriva ei”, a declarat un diplomat pentru AFP.
Vinerea trecută, Consiliul de Securitate a votat asupra unui proiect prezentat de SUA care cerea o încetare „imediată” a focului legată de eliberarea prizonierilor. China și Rusia s-au opus prin veto rezoluției, criticând-o pentru că nu a cerut în mod explicit Israelului să pună capăt campaniei sale.
Statele Unite s-au opus cu veto la trei rezoluții care solicitau încetarea focului în Gaza.
În cursul zilei de astăzi, Guterres, șeful ONU, a declarat că noua rezoluție nu face legătura între eliberarea prizonierilor și apelurile la încetarea focului.
Guterres afirmă că o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, așteptată în cursul zilei de astăzi, nu leagă încetarea focului în Gaza de eliberarea prizonierilor israelieni.
În rezoluție, „o încetare a focului este necesară împreună cu eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor, dar nu în legătură cu aceasta”, a declarat el.
„Și noi am susținut, de asemenea, necesitatea acestei eliberări”.
Konstantina Ilia Karydi, medic anestezist la Spitalul European din Gaza de lângă Khan Younis, a descris situația din interiorul unității medicale din sudul Gaza ca fiind „de neimaginat”.
„Acest spital avea o capacitate inițială de doar 200 de paturi, iar în prezent s-a extins la 1.000 de paturi. Există aproximativ 22.000 de persoane care au fost strămutate din alte părți din Gaza și care se adăpostesc pe coridoare și în corturi în interiorul spitalului, deoarece oamenii simt că este mai sigur să fie aici decât oriunde altundeva”, a declarat ea.
Karydi este membră a unei echipe medicale de urgență care colaborează cu Medical Aid for Palestinians, International Rescue Committee și Palestine Children’s Relief Fund.
Într-un comunicat de presă de luni, grupurile au declarat că personalul lor a fost martor la „scene îngrozitoare” la Spitalul European din Gaza – una dintre ultimele unități medicale funcționale din Gaza – cu pacienți „care mor din cauza infecțiilor și prezintă semne de malnutriție gravă”.
Armata israeliană susține că luptătorii Hamas s-au baricadat în interiorul spitalului al-Shifa și aruncă cu explozibili din interiorul maternității și al camerei de urgență.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a adăugat că luptătorii Hamas „care se ascund în jurul spitalului” din orașul Gaza au tras, de asemenea, asupra forțelor israeliene, „provocând pagube importante în clădirile spitalului”.
Armata israeliană a plasat spitalul al-Shifa sub un asediu mortal timp de o săptămână, susținând că vizează luptătorii Hamas care se ascund în interiorul complexului medical. Cu toate acestea, zeci de civili au fost, de asemenea, uciși, martorii afirmând că forțele israeliene au efectuat execuții.
Imaginile, postate pe Instagram de jurnalistul palestinian Hani Abu Rizk, arată salvatorii care sapă printre dărâmăturile unei case din centrul orașului din Fâșia Gaza, după ce aceasta a fost bombardată de armata israeliană.
O înregistrare video arată salvarea a două fetițe de sub dărâmături, iar alta arată casa distrusă și un tânăr care spune că familia din casă se ruga Tarawih, rugăciuni speciale făcute în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că Israelul trebuie să-și „revizuiască urgent” decizia de a bloca intrarea convoaielor alimentare organizate de agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) în nordul Gazei, unde nevoile umanitare sunt cele mai urgente.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a scris într-o postare pe X că această decizie va duce la moartea mai multor palestinieni înfometați în partea de nord a enclavei.
„Nivelurile foametei sunt acute. Toate eforturile de a livra alimente nu ar trebui doar permise, dar ar trebui să existe o accelerare imediată a livrărilor de alimente”, a spus el.