România a încheiat anul 2023 cu un număr total de peste 5,1 milioane de salariaţi, în creştere cu 1% faţă de anul precedent, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de ZF. Aceasta este una dintre cele mai mici creşteri din ultimul deceniu, cu excepţia anului 2020, an afectat de pandemia de COVID-19.
Aceste date ridică întrebări despre o posibilă încetinire a recrutării în 2023 şi despre starea pieţei muncii în general.
ULTIMELE ȘTIRI
Oamenii de știință au reușit să elimine HIV-ul din celulele infectate, folosind tehnologia Crispr, premiată cu Nobel
Cel mai mare producător de muniţii din Europa: UE are nevoie de un Iron Dome, similar cu cel din Israel
De ce zboară, zilele acestea, avioanele la înălţimi mici pe teritoriul României? Explicaţia MApN
S-a stins Dumitru “Take” Macri, primul român nominalizat la “Balonul de Aur”
Vezi mai multe articole din categoria economic
Cele mai mari scăderi ale numărului de salariaţi au fost în extracţia minereurilor metalifere (-16,7%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (-14%) şi extracţia cărbunelui inferior (-11,3%).
„Există mai mulţi factori care ar putea explica această creştere redusă a numărului de salariaţi în 2023. Unii dintre aceşti factori ar putea fi incertitudinea economică care a persistat pe tot parcursul anului, dar şi schimbările fiscale. Investitorii şi angajatorii ar putea fi mai reticenţi în a face angajări noi într-un mediu economic instabil”, a explicat pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.