România va trimite o lucrare de mari dimensiuni la cel mai important eveniment de artă din lume – „Bienala de la Veneția”.
Este realizat de artistul Șerban Savu și va putea fi admirată de sute de mii de oameni. Pe de altă parte, la Institutul Român de Cultură de la Veneția vor ajunge zeci de artiști români care vor construi împreună o operă colectivă.
„Ce este munca” prezintă în 40 de piese relația dintre muncă și timp liber.
Protagoniștii dezorientați și figuranții stângaci aceste imagini sunt angrenați în cicluri de lucru și de recreere.
Șerban Savu, artist: „Niște socluri pe care vor fi prezente patru machete ale unor clădiri emblematice, care au inserate scene făcute din mozaic. E un bloc socialist în care am crescut, care are un mozaic cu un picnic. Mai e o fabrică, o șcenă de pauză de masă, macheta unei biserici în ruină, un mozaic cu un muncitor care doarme. Mă interesează de multă vreme mozaicul, a fost arta oficială, arta puterii politice”.
Artistul vrea să doneze în cele din urmă lucrarea orașului Chișinău, de unde spune că s-a inspirat în realizarea ei.
Expoziția din acest an vă fi găzduită în Pavilioanele României, o structură amplă situată în grădina Arsenalului.
Ioana Ciocan, comisarul expoziției (vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România): „Bienala de la Veneția este cel mai mare eveniment dedicat artei din lume. Îi invit pe toți românii care sunt în Italia să nu ocolească Pavilionul României de la Veneția, vor vedea niște lucrări absolut fenomenale. Și este foarte interesant că cei care erau odată contemporani, Tonitza, Luchian, au reprezentat la vremea lor România la Bienala de la Veneția”.
Expoziția din Pavilionul României va fi completata de o lucrare în desfășurare aflată la noua galerie a Institutului Român de Cultură de la Veneția. Acolo pot fi văzuți la treabă timp de 7 luni în jur de 20 de tineri artiști români.
Bienala de la Veneția este programată între 20 aprilie și 24 noiembrie.