Nici nu s-au risipit bine aburii victoriei, că Vladimir Putin a și anunțat consolidarea organizaţiilor militare, pentru a contracara ceea ce numește el, „acțiunile teroriste” anti-rusești.
Liderul rus a ordonat Serviciului federal de securitate să-i pedepsească exemplar, pe combatanţii ruşi care luptă alături de Ucraina, pe care i-a catalogat „gunoaie”, şi „trădători”. La fel de pornit este și împotriva voluntarilor străini care susțin cauza Ucrainei. Unii dintre aceștia sunt români.
Getica, grupul de luptă format din voluntari români, a postat pe internet un clip despre care spune ca îi arată pe luptători în acțiune în regiunea Belgorod din Rusia.
De peste o săptămână, partizani ruși pro-Kiev, dar și voluntari străini din Legiunea Internațională, români, ceceni, bieloruși și georgieni, sunt foarte activi în zona de frontieră ruso-ucraineană. Au ocupat câteva sate și duc lupte grele cu trupele ruse. Potrivit conducerii Legiunii Rusia Liberă, partizanii vor astfel să forțeze Kremlinul să mute aici unități rusești de pe frontul din Ucraina.
Luptător cecen: „Suntem în satul Gorkovsky. Am ocupat primăria și școala și sunt deja trei zile de când le controlăm”.
Într-o postare pe Facebook, voluntarii români care merg pe cont propriu pe front – spun că au făcut mai multe incursiuni în satele rusești de frontieră, unde n-ar fi găsit urma de autorități ori de secții de poliție funcționale.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Toate încercările de pătrundere pe teritoriul nostru de către sabotori și bande teroriste, constând din unități inamice regulate sau mercenari străini și tot felul de alte gunoaie au eșuat”.
Realitatea din teren este însă cu totul alta. Sute de militați ruși ar fi fost uciși, zeci de mii de civili au fost nevoiți să plece, mai multe localități sunt distruse, iar orașul Belgorod este bombardat zilnic de ucraineni cu drone kamikaze.
La întâlnirea cu șefii FSB – serviciul rus de informații care are în grijă și granițele țării – Putin a cerut măsuri nemiloase pentru lichidarea insurgenței.
Vladimir Putin: „Să-i identificăm pe toți trădătorii! Nume cu nume! Și îi vom pedepsi fără prescriere, indiferent unde s-ar ascunde. Să nu arătați pic de milă pentru acești trădători, nici pentru cei care îi controlează și manevrează. Să-i pedepsim după merit!”.
În acest timp, europenii caută soluții pentru a sprijini Ucraina în absența ajutorului american. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus, miercuri, Uniunii să achiziționeze armament pentru Kiev folosind veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa.
Concomitent, europenii sunt procupați și de propria securitate.
Donald Tusk, premierul Poloniei: „Nu vreau să fac pe sperietoarea și mă străduiesc să-mi aleg cu grijă cuvintele. Realitatea este că multe dintre deciziile actuale, inclusiv suspendarea unor proiecte, sunt motivate de necesitatea de a economisi bani și resurse. Acestea vor fi direcționate către pregătirea pentru o posibilă agresiune rusească, imaginabilă în viitorul apropiat. Nu ne panicăm, ne păstram sângele rece, dar suntem resposnabili și gata să luăm măsuri, chiar dacă ne costă popularitate și voturi”.
Guvernul polonez a lansat un plan de protecție a populației civile în caz de război, prin construirea a sute de adăposturi subterane, recondiționarea celor existente și pregătirea militară a cetățenilor.