Un comitet parlamentar din Irlanda urmează să recomande introducerea morţii asistate şi a eutanasiei pentru persoanele cu boli terminale, informează Sky News.

Propunerea sugerează permiterea morţii asistate pentru cei diagnosticaţi cu boli incurabile, ireversibile, progresive şi avansate, cu o limită de timp, în general, stabilită la şase luni sau până la 12 luni pentru afecţiunile neurodegenerative. Procesul ar fi supervizat de profesionişti din domeniul medical, cu o clauză de conştiinţă care permite lucrătorilor din domeniul sănătăţii să se abţină de la participare.

ULTIMELE ȘTIRI

Trump își îndulcește discursul cu privire la NATO, după ce a afirmat că „Rusia poate face ce vrea”: „Dacă voi fi reales, SUA vor apăra NATO 100% dacă statele membre își îndeplinesc obiectivele de apărare”

Politicienii irlandezi urmează să recomande introducerea morţii asistate

Guvernul din Noua Zeelandă va interzice ţigările electronice de unică folosinţă

Ziua Internaţională a Francofoniei, marcată miercuri în muzee şi teatre din Capitală

Vezi mai multe articole din categoria externe

În prezent, sinuciderea este legală în Irlanda, dar asistarea unei sinucideri nu, fiind pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 14 ani ca măsură de descurajare. Recomandarea vine după un caz mediatizat în care Marie Fleming, care suferea de scleroză multiplă, a căutat asistenţă pentru a-şi încheia viaţa. În ciuda provocărilor legale, partenerul lui Fleming, Tom Curran, a facilitat moartea ei paşnică acasă.

În timp ce legislaţia propusă întâmpină opoziţie, în special din partea medicilor de îngrijiri paliative, sprijinul public pentru dreptul de a alege rămâne puternic. Cu toate acestea, adoptarea unei astfel de legislaţii ar putea fi întârziată din motive politice, iar problema va fi abordată probabil de următorul guvern. Cu toate acestea, susţinătorii consideră recomandarea un pas semnificativ în recunoaşterea autonomiei individuale în deciziile de final de viaţă.