În regiunile ocupate ale Ucrainei, cetăţenii sunt forţaţi să participe la alegerile ruseşti sub ameninţarea armelor, într-o încercare de a crea o iluzie de legitimitate într-un proces electoral contestat, scrie Aljazeera.

Încă din luna februarie, femei cu ecusoane şi stive imense de hârtii băteau la fiecare uşă, cerându-le oamenilor să completeze buletine de vot pentru alegerile prezidenţiale ruseşti, cerând rezidenţilor să completeze buletinele de vot în favoarea lui Vladimir Putin şi a altor candidaţi pro-Kremlin.

ULTIMELE ȘTIRI

Ce spune ChatGPT despre abilitățile cognitive ale lui Joe Biden? Președintele și-ar fi demonstrat capacitatea de a „procesa informații”

Alegeri sub ameninţarea armelor în regiunile ocupate ale Ucrainei

Şeful Mossad este aşteptat să reia duminică, la Doha, negocierile pentru încetarea focului în Gaza

Proiectul artistic „Miopie istorică” face al doilea pas la Călăraşi

Vezi mai multe articole din categoria externe

Presiunea exercitată asupra cetăţenilor este uriaşă, iar refuzul de a vota sau critica privind procesul electoral poate avea consecinţe grave, inclusiv detenţia în închisori informale. Touşi, oamenii speră că participarea la vot îi va ajuta să părăsească zona ocupată şi să înceapă o viaţă nouă în afara influenţei ruse.

Deşi participarea la vot ar putea oferi unor oameni o şansă de a părăsi zona ocupată, mulţi se simt prizonieri în propria ţară, obligaţi să aleagă între siguranţa personală şi integritatea morală. Bulversaţi de manipularea electorală şi presiunile asupra lor, locuitorii se tem pentru viitorul lor şi pentru legitimitatea alegerilor ruseşti în aceste teritorii disputate.

Cu toate acestea, multe dintre aceste manevre sunt văzute drept încălcări flagrante ale drepturilor omului şi ale standardelor democratice, subliniind lipsa de legitimitate şi opoziţia crescândă faţă de prezenţa Rusiei în regiune. Totuşi, Kremlinul pare să ignore aceste critici şi să îşi continue eforturile de a crea impresia că procesul electoral este legitim, în ciuda protestelor din partea comunităţii internaţionale şi a regimului de ocupaţie în curs de desfăşurare.

Este clar că alegerile în regiunile ocupate ale Ucrainei sunt mult mai mult decât un exerciţiu democratic, ele reprezintă un instrument de consolidare a puterii pentru Kremlin şi o sursă de tensiune şi disidenţă în întreaga regiune.