Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat vineri că „nimeni nu ar trebui să meargă la închisoare pentru că a fumat marijuana” şi a descris actualele restricţii federale asupra acestui drog drept „absurde”, informează EFE, potrivit Agerpres.
Harris a făcut aceste comentarii în timpul unui eveniment la Casa Albă, unde s-a aflat în prezenţa rapperului Fat Joe, care a pledat pentru dezincriminarea marijuanei.
Totodată, Harris era înconjurată de mai multe persoane care au fost graţiate de preşedintele american Joe Biden pentru condamnări legate de marijuana.
„Marijuana este considerată la fel de periculoasă ca heroina şi mai periculoasă decât fentanilul, ceea ce este absurd, ca să nu mai vorbim că este evident nedrept”, a spus Harris.
Declaraţiile lui Harris intervin într-un moment în care aşteptările cresc cu privire la posibilitatea ca Agenţia Antidrog a SUA (DEA) să modifice clasificarea actuală a marijuanei, considerată a da dependenţă în aceeaşi măsură ca LSD sau heroina.
Departamentul de Sănătate al SUA a recomandat anul trecut ca marijuana să nu mai fie clasificată în categoria cunoscută drept „lista I”, care include substanţe fără utilizare medicală acceptabilă, şi să devină parte din „lista III”, ceea ce indică un nivel de pericol mai scăzut.
Decizia finală revine acum DEA, deşi nu se ştie când ar putea avea loc.
Clasificarea actuală a canabisului pe „lista I” a atras după sine pedepse mai dure pentru cei care o folosesc sau o vând, ceea ce în practică a dus la încarcerarea disproporţionată a minorităţilor hispanică şi afro-americană.
Biden, care candidează pentru un al doilea mandat la alegerile din noiembrie, încearcă să atragă votul tinerilor care pledează în mare măsură pentru dezincriminarea marijuanei.
În prezent, utilizarea sa în scop recreativ este legală în 24 de state şi în Districtul Columbia, unde se află capitala Washington. În plus, 38 din cele 50 de state permit utilizarea sa în scopuri medicale. Cu toate acestea, canabisul rămâne complet ilegal în unele state şi la nivel federal.
SUA speră la o scădere în acest an a numărului de decese provocate de „epidemia” de opioide
Pe de altă parte, directorul politicii antidrog al Casei Albe, Rahul Gupta, a declarat că politicile de prevenţie încep să dea roade în ceea ce priveşte reducerea numărului de decese cauzate de consumul de opioide sintetice în SUA, care a crescut vertiginos în timpul pandemiei de COVID-19.
„În 2022 şi 2023 am observat, în mare măsură, o aplatizare epidemiologică statistică a curbei (deceselor prin supradoză) la aproximativ 100.000 de americani care mor în fiecare an”, a declarat Gupta, directorul Biroului pentru Politica de Control al Drogurilor, într-un interviu acordat EFE la Viena.
Potrivit datelor oficiale, decesele cauzate de fentanil, un opioid sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, reprezintă 70% din cele 100.000 de decese prin supradoză.
Gupta, care a participat la o reuniune a Comisiei ONU pentru Stupefiante la Viena, a amintit că în ultimii 15 ani s-a înregistrat o creştere progresivă a deceselor cauzate de fentanil, care a sporit cu 30% între 2019 şi 2021, parţial din cauza efectelor pandemiei.
Se estimează că un milion de oameni au murit în ultimii 20 de ani din cauza consumului de opioide.
Gupta, primul doctor în medicină care ocupă această funcţie, a amintit că, în mod normal, curbele epidemiologice ating un vârf, se stabilizează şi apoi încep să scadă.
„Suntem încrezători că munca depusă are efect”, a spus el în legătură cu politicile de reducere a riscurilor, care se aplică în premieră, precum şi cu demersurile de prevenire şi investiţii de 83 de miliarde de dolari în tratamente.
Pe partea de aprovizionare, Gupta a spus că s-au înregistrat progrese în contactele cu China pentru a controla producţia şi transportul precursorilor chimici folosiţi pentru a produce fentanilul care ajunge apoi în Statele Unite.
China, a spus el, a demonstrat un mai mare angajament şi a aplicat mai multe controale asupra industriei sale chimice. Cu toate acestea, Gupta a regretat că această colaborare nu a redus deocamdată cantităţile „fără precedent” de fentanil care intră pe la graniţa de sud a Statelor Unite.
De asemenea, el a încurajat China să se alăture coaliţiei internaţionale de 151 de ţări, condusă de Statele Unite, pentru a lupta împotriva drogurilor sintetice.
În ceea ce priveşte Mexicul, unde se produce o parte din fentanilul care ajunge în Statele Unite, Gupta a spus că însuşi preşedintele acestui stat, Andres Manuel Lopez Obrador, a interpelat China cu privire la sosirea precursorilor.
„Nici Lopez Obrador şi nici nimeni altcineva nu vrea ca precursori chimici să ajungă pe ţărmurile lor pentru a alimenta violenţa şi criminalitatea în ţara lor, nimeni nu vrea asta”, a spus expertul american.
Gupta s-a referit şi la ameninţarea tot mai mare a drogurilor sintetice, care sunt mai uşor şi mai ieftin de produs şi care, potrivit ONU, domină în prezent piaţa drogurilor.
Coaliţia împotriva acestor narcotice condusă de SUA a ajutat la „transmiterea mesajului şi în a-i determina pe oameni să acţioneze, să devină mai activi şi să ia măsuri”.
„Cred că a fost foarte important şi necesar ca lumea să se trezească cu privire la flagelul drogurilor sintetice”, a conchis medicul american.