Acest vulcan străvechi, aflat în stare latentă, dar posibil încă activ, a fost identificat grație datelor obținute de mai multe sateliți de pe orbita marțiană.
Noctis, așa cum este cunoscut, este al șaptelea vulcan ca mărime cunoscut pe suprafața Planetei Roșii.
Un vulcan gigantic, mai mare decât Muntele Everest, tocmai a fost descoperit pe Marte. Gigantul, care se ridică la o înălțime de 9.022 metri și a cărui bază se întinde pe 250 de kilometri, se află în regiunea marțiană Noctis Labyrinthus („Labirintul nopții”). Acesta a fost observat de o echipă de cercetători condusă de Pascal Lee, un planetarist de renume internațional care lucrează la Institutul SETI. Până acum, vulcanul Noctis fusese trecut cu vederea de toată lumea, în ciuda dimensiunilor sale monumentale, anunță TF1 Info.
De fapt, vulcanul este atât de erodat încât nici măcar nu pare a fi unul la prima vedere. „Această regiune a planetei Marte este cunoscută pentru marea varietate de minerale hidratate care acoperă o perioadă lungă din istoria marțiană. Existența unui mediu vulcanic pentru aceste minerale a fost suspectată de mult timp. Prin urmare, nu este surprinzător să găsim un vulcan aici”, explică Sourabh Shubham, geolog planetar la Universitatea din Maryland și co-autor al acestei lucrări, într-un comunicat de presă.
Vulcanul a fost descoperit cu ajutorul datelor provenite de la mai multe orbitale marțiene, printre care Viking și Mars Reconnaissance Orbiter ale NASA, precum și Mars Express al Agenției Spațiale Europene.
Dimensiunea vulcanului și complexitatea terenului înconjurător sugerează că acesta a fost activ pentru o perioadă foarte lungă de timp. De asemenea, echipa a reușit să caracterizeze o zonă de depozite vulcanice care acoperă aproximativ 5.000 de kilometri pătrați în jurul acestuia, mărturie a activității sale intense din trecut. La baza unuia dintre flancurile vulcanului, echipa a descoperit, de asemenea, o zonă vastă plină de movile. Ei cred că aceste conuri s-ar fi format atunci când un strat de lavă a acoperit o suprafață bogată în apă sau gheață, ceea ce corespunde prezenței depozitelor glaciare.
Citește și